Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει το νέο νόμο για την Ανώτατη Εκπαίδευση επανέλαβε την Τρίτη η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, δίνοντας στη δημοσιότητα έγγραφο με 50 «ερώτησεις-απαντήσεις» προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το τι ακριβώς προβλέπει το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα ΑΕΙ. Για τις καταλήψεις εμμέσως προειδοποίησε τους φοιτητές λέγοντας ότι «όταν κάποιος επιλέγει να αγωνιστεί έτσι, έχει ένα κόστος», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να χαθεί το εξάμηνο.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η κ. Διαμαντοπούλου δήλωσε πως είναι «ύβρις προς το ελληνικό Κοινοβούλιο» να έρχονται μετά την ψήφιση του νόμου ομάδες με προτάσεις για αλλαγές. Η ίδια ξεκαθάρισε ότι είναι ανοικτή στην επικοινωνία με τα πανεπιστήμια.
«Είμαι στη διάθεση κάθε Συγκλήτου, φοιτητικού συλλόγου που θα με προσκαλέσει, για ουσιαστικό πολιτισμένο διάλογο, για το μέλλον των ιδρυμάτων για να υπάρξουν όποιες διευκρινίσεις είναι αναγκαίες για να πάμε σε όσο γίνεται πιο αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου» ανέφερε.
Όπως είπε η κ. Διαμαντοπούλου, ο νέος νόμος θα δημοσιευτεί την Τετάρτη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και προχωράει κανονικά η εφαρμογή του, ώστε τον Σεπτέμβριο του 2012 να αναλάβουν πλήρως τα νέα Συμβούλια Διοίκησης των πανεπιστημίων. Η πρώτη φάση εφαρμογής του νέου nόμου ξεκινάει τον Οκτώβριο. Αυτό σημαίνει ότι από την Τετάρτη το πανεπιστημιακό άσυλο καταργείται και τυπικά.
Αναφερόμενη στο θέμα του ασύλου η υπουργός είπε ότι «τα ΑΕΙ δεν είναι χώροι που μπαινοβγαίνει η αστυνομία, έχουν τους δικούς τους κανόνες. Εάν αποφασίσει κατάληψη μικρός αριθμός, τότε το ίδιο το Πανεπιστήμιο μπορεί να επιβάλει ποινές σε όσους προκαλούν».
«Θέλω να υπογραμμίσω ότι το πρόβλημα του ελληνικού πανεπιστημίου δεν είναι το άσυλο. Η ίδια η κοινότητα πρέπει αποδείξει ότι δεν μπορεί να υπάρχουν μειοψηφίες που αποφασίζουν το μέλλον όλων. Αυτές είναι επιλογές που έχουν κόστος και όφελος» τόνισε.
«Η υλοποίηση του νόμου είναι μεγάλη ευθύνη που επωμίζονται όλοι: η κυβέρνηση, η ακαδημαϊκή κοινότητα. Είμαι πεπεισμένη ότι σε αυτή την πορεία παρά τις ενστάσεις που τις ακούμε και λαμβάνουμε υπόψη υπάρχει απώτερο συμφέρον που είναι οι σπουδές των παιδιών μας και τίποτα δεν μπαίνει πάνω απ’ αυτό» πρόσθεσε.
Όσον αφορά στο θέμα των καταλήψεων, η κ. Διαμαντοπούλου επισήμανε: «Οι καταλήψεις είναι μορφή πάλης, η ανώτατη μορφή πάλης. Όμως όταν κάποιος επιλέγει να αγωνιστεί έτσι, έχει ένα κόστος. Σύμφωνα με το νέο νόμο, η εκπαιδευτική διαδικασία δεν έχει πια εκπτώσεις. Δεν είναι πια αυτά αποδεκτά από κοινωνία. Ό,τι επιλέγει ο καθείς θα πρέπει να υπάρχει το κόστος, όπως το αναλαμβάνουν όλοι. Είναι επιλογές. Είμαστε αποφασισμένοι. Πάνω απ´όλα είναι η εκπαίδευση, αν δεν γίνουν αυτά τα μαθήματα θα γίνουν σε άλλο χρόνο».
«Η απάντηση στις συκοφαντίες και τις απειλές που εκτοξεύει η υπουργός για να επιβάλει τον αντιδραστικό νόμο στα ΑΕΙ – ΤΕΙ δεν είναι υπόθεση μόνο των φοιτητών αλλά πρέπει να γίνει υπόθεση όλου του λαού. Ταυτόχρονα ξεσηκωμός πρέπει να υπάρξει για να μη γίνει αποδεκτή η λειτουργία σχολείων με τεράστιες ελλείψεις και η μεταφορά του κόστους στους γονείς» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.