Ομιλία με θέμα την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της στην ανάπτυξη της Ροδόπης πραγματοποίησε την Παρασκευή (10/6) ο πρώην Υπουργός και βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ, Ευριπίδης Στυλιανίδης, στο Πολιτιστικό Κύτταρο Κομοτηνής.
Στην ομιλία, η οποία ήταν προεκλογικού χαρακτήρα ο κ. Στυλιανίδης αφού έκανε έναν μικρό απολογισμό της κυβέρνησης Καραμανλή τόσο σε πανελλαδικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, άσκησε δριμεία κριτική στον Γιώργο Παπανδρέου και στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ για την πολιτική του μνημονίου αναφερόμενος κατά κύριο λόγο στο τι έπραξε η κυβέρνηση, αν υπάρχει άλλος δρόμος από το μνημόνιο, ποιες είναι οι συνέπειες της πολιτικής αυτής και αν πέτυχε τους στόχους της και τέλος, τι προτείνει η ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς.
Φωτορεπορτάζ από την ομιλία Στυλιανίδη δείτε ΕΔΩ
«Δεν τα φάγαμε όλοι μαζί, δεν είμαστε όλοι ίδιοι»
Ο κ. Στυλιανίδης χρησιμοποιώντας το περιβόητο σλόγκαν του Πάγκαλου, τόνισε ότι «δεν τα φάγαμε όλοι μαζί» και «δεν είμαστε όλοι το ίδιο». «Δεν είναι τυχαίο ότι στις μέρες μας επιχειρείται συστηματικά και γκαιμπελίστικα να κλονιστεί η σχέση εμπιστοσύνης της κοινωνίας προς τους πολιτικούς. Οι γενικεύσεις και οι ισοπεδωτικές προσεγγίσεις δεν είναι τυχαίες και είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για την Δημοκρατία αλλά και για την πατρίδα» σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ για να προσθέσει «Δεν τα φάγαμε όλοι μαζί. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Δεν έχουμε όλα τα κόμματα και οι κυβερνήσεις τις ίδιες ευθύνες. Κάποιοι χτίζαμε όταν οι άλλοι γκρεμίζουν. Κάποιοι παλεύαμε για τον τόπο, όταν οι άλλοι αδιαφορούν.
Κάποιοι διεκδικήσαμε για την Ελλάδα, όταν άλλοι μιλούν για Διεθνή Διακυβέρνηση. Κάποιοι αγωνιζόμασταν να προστατέψουμε το βιοτικό επίπεδο του Έλληνα, όταν οι άλλοι το εξολοθρεύουν με φοροεπιδρομές και ανεργία. Κάποιοι κάναμε έργα στη Θράκη, όταν οι άλλοι τα παγώνουν, τα αναβάλουν ή τα ακυρώνουν διώχνοντας τη νέα γενιά από τον τόπο».
«Ο Παπανδρέου εξαπάτησε τον ελληνικό λαό με μόνο στόχο την εξουσία»
Στη συνέχεια ο κ. Στυλιανίδης στράφηκε εναντίον του Παπανδρέου κατηγορώντας τον για εξαπάτηση του ελληνικού λαού. «Όταν ο Γιώργος Παπανδρέου έλεγε ότι « λεφτά υπάρχουν» , είναι βέβαιο ότι ενσυνείδητα παραπλανούσε τον ελληνικό λαό και σκέπαζε την αλήθεια με στόχο την εξουσία» τόνισε ο πρώην υπουργός για να προσθέσει ότι «Αυτό προκύπτει από το διάλογο, που δημοσιεύτηκε στο βιβλίο του Γερμανού ομοϊδεάτη του Υπουργού Οικονομίας κ. Steinbruck, ο οποίος το Φεβρουάριο του 2009, περιγράφει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας κι αυτός ειρωνικά σχολιάζει «μήπως δεν πρέπει να κερδίσω τις επόμενες εκλογές;». Στη συνέχεια έρχεται στην Ελλάδα. Παγιδεύει την Κυβέρνηση Καραμανλή σε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, χρησιμοποιώντας την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και υπόσχεται στους Έλληνες «ότι λεφτά υπάρχουν, λεφτά υπάρχουν…».
Ο Γιώργος Παπανδρέου γνώριζε, γιατί ενημερώθηκε επίσημα από το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλο.
Είναι βέβαιον, ότι ακόμη κι αν δεν γνώριζε έπρεπε ως υπεύθυνο ηγέτη να τον προβληματίσουν οι προεκλογικές τοποθετήσεις του τότε Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, που μιλούσε για έκτακτα μέτρα, για πάγωμα μισθών και συντάξεων και άλλα.
Όπως εκ των υστέρων προκύπτει από δημόσιες δηλώσεις του ομοϊδεάτη του κ. Στρος Κάν, τότε Προέδρου του ΔΝΤ, από πολύ νωρίς είχε αρχίσει να συνομιλεί μαζί του, προετοιμάζοντας το έδαφος για το Μνημόνιο, ώστε να θέσει την Ελλάδα υπό διεθνή κηδεμονία».
«Μετέτρεψε την κρίση ελλείμματος σε κρίση δανεισμού»
Ο βουλευτής Ροδόπης αναφέρθηκε στο τι έπραξε η κυβέρνηση Παπανδρέου μετά τις εκλογές. «Η απάντηση είναι απογοητευτική. Η Κυβέρνηση Παπανδρέου δεν έπραξε απολύτως τίποτα. Ή μάλλον έκανε ό,τι είναι δυνατόν για να μετατρέψουμε την κρίση του ελλείμματος σε κρίση δανεισμού. Θυμίζω ότι παρά την ισχυρή εντολή διακυβέρνησης, που πήρε από τους Έλληνες η Κυβέρνηση Παπανδρέου:
Για 6 ολόκληρους μήνες παρέλυσε το κράτος, διότι αρνούνταν να τοποθετήσει Γενικούς Γραμματείς και Διοικητές Οργανισμών.
Πάγωσε όλα τα έκτακτα μέτρα, που είχε πάρει η Νέα Δημοκρατία προεκλογικά, για την οικοδομή, την απόσυρση, τους μισθούς. Έδωσε τα επιδόματα αλληλεγγύης. Σταμάτησε το σχέδιο εξυγίανσης του ΟΣΕ, με ζημία 400 εκ. Ευρώ, την οπτική ίνα στο σπίτι με ζημία 2,5 δις. Ενέταξε τα ελλείμματα 4 ετών των Νοσοκομείων σε ένα οικονομικό έτος, χωρίς να διαπραγματευθεί με τους προμηθευτές. Έχασε χρόνο, έσοδα, αξιοπιστία.
Ο Υπουργός οικονομικών χαρακτήρισε την οικονομία «Τιτανικό»και μετά πήγε να δανειστεί.
Μας προσφέρθηκαν, πάραυτα 54,3 δις από τις αγορές με επιτόκιο 6,2% και ο Πρωθυπουργός τα αρνήθηκε μιλώντας «για το γεμάτο πιστόλι του, που το ακουμπούσε πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Αμέσως μετά όμως υπέγραψε το Μνημόνιο, δανειζόμενος ουσιαστικά πανηγυρικά 110 δις με 6%, συμπεριλαμβανομένης της αμοιβής εκατοντάδων εκατομμυρίων για το ΔΝΤ και τα διαμεσολαβητικά δικηγορικά γραφεία του Λονδίνου.
Την ίδια ώρα που ο Γιώργος Παπανδρέου υπέγραφε το Μνημόνιο δεν δίσταζε να περιδιαβαίνει τα διεθνή φόρα και να διακηρύττει –όπως δημόσια παραδέχθηκε ο κ. Junker- «ότι κυβερνά ένα διεφθαρμένο λαό». Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο, παρά η διεθνής μετάφραση του «μαζί τα φάγαμε».
Μετά την υπογραφή αυτή, φίλες και φίλοι, που μας έβγαλε από τις αγορές, η Ελλάδα χωρίς καν να διαπραγματευθεί, έγινε το πρώτο ίσως κράτος στον κόσμο, που κατέστησε ενυπόθηκο τον δανεισμό του, βάζοντας ως εγγύηση τη μεγάλη δημόσια περιουσία, εκχωρώντας μέρος εθνικής κυριαρχίας –όπως άλλωστε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε δηλώσει από την αρχή της θητείας του- και υπονομεύοντας το μέλλον της νέας γενιάς Ελλήνων.
Η Κυβέρνηση Παπανδρέου δυστυχώς από την πρώτη στιγμή ήλθε να διχάσει το λαό, να εκδικηθεί τους πολιτικούς της αντιπάλους και να σπιλώσει τη Νέα Δημοκρατία. Μετέτρεψε το Κοινοβούλιο σε μία διαρκή Εξεταστική Επιτροπή Παραγεγραμμένων ή ανύπαρκτων αδικημάτων, κατηγορώντας συχνά αυτούς που δεν φταίνε και συγκαλύπτοντας αυτούς που πραγματικά ευθύνονται.
Απολογισμός της κυβέρνησης Καραμανλή
Ο κ. Στυλιανίδης κάνοντας έναν απολογισμό της κυβέρνησης Καραμανλή επικεντρώθηκε στα παρακάτω σημεία τονίζοντας πως :
«Ξεπεράσαμε τον επικίνδυνο σκόπελο του Σχεδίου Ανάν, προστατεύοντας την Εθνική ασφάλεια και περηφάνια και την διεθνή αξιοπιστία της Ελλάδας.
Προωθήσαμε την διπλωματία των Αγωγών, που ακύρωσε ο Γιώργος Παπανδρέου με μια προεκλογική δήλωση στην Αλεξανδρούπολη για τα περιβαλλοντικά, που με αυστηρότητα είχε εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τυχαίο; Δε νομίζω.
Οργανώσαμε το άνοιγμα στην Κίνα, τότε που ο σημερινός Πρωθυπουργός διαδήλωνε έξω από το λιμάνι του Πειραιά εναντίον της Cosco.
Δεν διστάσαμε να πούμε ένα περήφανο ΟΧΙ στο Βουκουρέστι, προστατεύοντας την Ελληνικότητα της Μακεδονίας μας και την αξιοπρέπεια των Ελλήνων. Αυτή την αξιοπρέπεια, που σήμερα συνεχώς τσαλακώνει η κυβέρνηση.
Εμείς δεν είμαστε ίδιοι. Στηρίξαμε τους αγρότες μας. Δέστε τις σελίδες των βιβλιαρίων της ΑΤΕ, το 2007, το 2008, το 2009. Συγκρίνετε τες με τις σημερινές.
Εμείς κτίσαμε 1223 σχολεία σε όλη τη χώρα. Σήμερα κλείνουν σχολεία. Προχωρήσαμε στην Μεταρρύθμιση και όχι στην απορρύθμιση της εκπαίδευσης.
Αποκρατικοποιήσαμε την Ολυμπιακή Αεροπορία και ξεκινήσαμε την εξυγίανση του ΟΣΕ, την οποία πάγωσαν για 1,5 χρόνο χάνοντας 400 εκατ. Ευρώ.
Εμείς εισηγηθήκαμε την Μισθωτή Εργασιακή Εφεδρεία για τους Δημόσιους Υπαλλήλους, αυτοί σήμερα προωθούν τις απολύσεις.
Όταν αποκρατικοποιήσαμε τον ΟΤΕ μιλούσαν για επανακρατικοποίηση και σήμερα προχωρούν σε εκποιήσεις. Εμείς, όταν πουλήσαμε με 28 Ευρώ μας έλεγαν ότι ξεπουλάμε τη δημόσια περιουσία. Αυτοί σήμερα δεν πουλούν με 8 Ευρώ;
Όταν η Εθνική Τράπεζα εξαγόραζε την Τούρκικη Finans Bank, η Βάσω Παπανδρέου και οι ΠAΣKE της ΟΤΟΕ μας κατήγγειλαν στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για σκάνδαλο. Σήμερα με τα 2,5 δις κέρδη παραδέχονται δια του Πάγκαλου, «ότι ήταν η πιο επιτυχής μεταπολιτευτική επένδυση».
Μας κατηγόρησαν ότι μεγαλώσαμε το κράτος. Με την επικοινωνιακή απογραφή τους κατέγραψαν 776.000 δημοσίους υπαλλήλους. Μία ερώτηση μου στη Βουλή ήταν αρκετή για να τους αποκαλύψει. 543.00 από αυτούς, δηλαδή πάνω από το 70% διορίσθηκαν επί ΠΑΣΟΚ και το πάρτυ σήμερα συνεχίζεται. Η Κυβέρνησή τους ίδρυσε σε 1,5 χρόνο:
-41 νέους φορείς
-386 νέες Γενικές Διευθύνσεις και τμήματα
-701 νέα συμβούλια
-1326 νέες αμειβόμενες επιτροπές
-8005 νέες θέσεις εκτός ΑΣΕΠ
-115 εκ. Ευρώ πρόσθετα έξοδα
Πώς να πείσουν τους Ευρωπαίους για την αξιοπιστία της Ελληνικής Κυβέρνησης;
Σας θυμίζω ότι εμείς πετύχαμε με το Υπουργείο Τουρισμού έσοδα 18% του ΑΕΠ και η Κυβέρνηση κατήργησε το Υπουργείο.
Εμείς πετύχαμε με το Υπουργείο Ναυτιλίας ο Ελληνικός στόλος να ξαναγίνει ο πρώτος στον κόσμο αποφέροντας 140 δις επενδυτικό ναυτιλιακό κεφάλαιο στη χώρα στα 6 χρόνια. Το ΠΑΣΟΚ κατήργησε το Υπουργείο.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, που τόσο πολύ κατηγόρησαν και σπίλωσαν, πέτυχε να αντιμετωπίσει επιτυχώς μια πετρελαϊκή κρίση και τις απαρχές αυτής της διεθνούς οικονομικής κρίσης προστατεύοντας τη θέση των Ελλήνων.
Σας επαναφέρω στη μνήμα σας στοιχεία :
Εμείς πετύχαμε ιστορικό χαμηλό στον πληθωρισμό καθηλώνοντας τον κάτω από το 2%, ενώ σήμερα παρά την κάθετη μείωση της αγοραστικής δύναμης του Έλληνα ξεπερνά το 4%.
Το χρέος της χώρας ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής το παρέδωσε στον Ανδρέα Παπανδρέου στα 20 δις ευρώ. Ο Κώστας Σημίτης το παρέδωσε στον Κώστα Καραμανλή 180δις ευρώ, δηλαδή 9 φορές μεγαλύτερο. Ο Κώστας Καραμανλής το παρέδωσε στον Γιώργο Παπανδρέου αυξημένο κατά 100 δις, δηλαδή 280 δις, από αυτά όμως το 90% ήταν τοκοχρεολύσια της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και εξοπλιστικά από παραγγελίες του Τσοχατζόπουλου, που ποτέ δεν ενεγράφησαν στους δικούς τους δήθεν «ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς».
Εμείς πετύχαμε η ανάπτυξη της χώρας να τρέχει πάνω από τους ρυθμούς της Ευρωζώνης, ενώ σήμερα βουλιάζουμε στην ύφεση με την αγορά νεκρή και ένα ΕΣΠΑ καθηλωμένο.
Η ανεργία είχε μειωθεί από το 11% το 2005 στο 8% το 2008, ενώ σήμερα εκτινάσσεται στο 15,9%.
Το έλλειμμα έντεχνα το εκτίναξαν από το 9% στο 15% για να πανηγυρίσουν την επιστροφή σε μονοψήφιο. Καθηλώθηκαν όμως στο 10,5% μετατρέποντας την κρίση του ελλείμματος σε κρίση δανεισμού για τη χώρα.
Τα Spreads δανεισμού εκτινάχθηκαν από 130 μονάδες επί ΝΔ σε ιστορικό υψηλό 1450 μονάδων επί ΠΑΣΟΚ».
«Το μνημόνιο ήταν ο δρόμος των δανειστών και όχι της Ελλάδας»
Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ στη συνέχεια έκανε λόγο για το μνημόνιο τονίζοντας πως αυτό ήταν ο δρόμος των δανειστών και όχι της Ελλάδας.
«Μπορούσαμε να έχουμε αποδεχθεί τα 54,3 δις ευρώ, που μας προσέφεραν οι αγορές με 6,2% και Spreads 180 μονάδες. Θα κερδίζαμε ρευστότητα για αρκετό χρόνο, ώστε να τρέξουμε επιθετικά, μεταρρυθμίσεις, που καθυστέρησαν στο παρελθόν, διατηρώντας όμως την πρωτοβουλία των κινήσεων και κυρίως την ανεξαρτησία και την διεθνή μας αξιοπιστία.
Το 54% του δανεισμού μας χάρη στη ΝΔ είχε συγκεντρωθεί στη Γερμανική και τη Γαλλική Τράπεζα. Η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν εκμεταλλεύτηκε αυτή την τακτική. Προτίμησε αντί να πιέσει με διαπραγματεύσεις ως μεγάλος δανειζόμενος τους δανειστές, να εκβιάσει τους Έλληνες πολίτες. Έτσι έδωσε χρόνο στους δανειστές να ξεφορτώσουν τα Ελληνικά ομόλογα και κατέστησε με δανειακές συμβάσεις ένα δανεισμό, που ήταν στον αέρα, ενυπόθηκο. Δεν διεκδίκησε την πτώση του επιτοκίου, ούτε την παράταση του χρόνου αποπληρωμής, ενώ θα μπορούσε αν τολμούσε.
Η Ελλάδα δεν έστησε συμμαχίες. Δεν διεκδίκησε από την αρχή πολιτική λύση βασισμένη στην αρχή της Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης, όπως πρόσφατα επεσήμαναν οι Χ.Κολ, Χ.Σμιτ και Χ.Ντ.Γκενσερ. H κυβέρνηση υποχώρησε, συμβιβάστηκε και υπέγραψε χωρίς μάλιστα καν να διαπραγματευτεί, τους όρους του Μνημονίου, όπως έκαναν Ιρλανδία και Πορτογαλία.
Αμέσως μετά η κυβέρνηση ιεράρχησε με αποκλειστικά δικιά της ευθύνη εντελώς λάθος τις προτεραιότητες της πολιτικής της. Προέταξε τις οριζόντιες περικοπές, που έπληξαν ευθέως τη ρευστότητα της αγοράς καθώς και τα φτωχά και μεσαία εισοδήματα. Αγνόησε λόγω ιδεοληψίας τις στοχευμένες αποκρατικοποιήσεις, τις διαρθρωτικές αλλαγές, τη μείωση της σπατάλης, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας» δήλωσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης.
Οι συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής μέχρι σήμερα
Σύμφωνα με τον πρώην Υπουργό, οι συνέπειες της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ μέχρι σήμερα είναι οι εξής :
Προστατεύτηκαν οι πλούσιοι μέσα από μια συντελούμενη ανακατανομή πλούτου πιο άδικη και σκανδαλώδη από το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι θα φορολογήσει τις καταθέσεις και έφυγαν 30 δις ευρώ από τις τράπεζες. Ο ίδιος δήλωσε ότι τον Ιούλιο θα γίνει στάση πληρωμών και έφυγαν άλλα 10 δις ευρώ. Η επίτροπος κ.Δαμανάκη δήλωσε ότι κινδυνεύουμε να φύγουμε από το ευρώ και έφυγαν πάνω από 7 δις σε δύο μέρες. Πάνω δηλαδή από το 20% της ρευστότητας του τραπεζικού μας συστήματος έφυγε στο εξωτερικό ή στα σεντούκια.
Κόπηκε 13ος και 14ος μισθός.
Μειώθηκαν μισθοί, συντάξεις, επιδόματα χωρίς να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα.
Αυξάνεται συνεχώς ο ΦΠΑ κλείνοντας δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω μειωμένης κατανάλωσης.
Αυξάνεται ο φορολογικός συντελεστής με συνέπεια να κλείνουν ή να φεύγουν επιχειρήσεις στο εξωτερικό.
Η ανεργία εκτινάχθηκε από το 8% στο 15,9%.
Το ΠΑΣΟΚ εμπόδισε τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια να θεσμοθετηθούν. Κλείνει σχολεία, συγχωνεύει νοσοκομεία, κάνει στάση πληρωμών στα δημόσια έργα, απολύει υπαλλήλους, παγώνει αγροτικές αποζημιώσεις και σκέφτεται τη φορολόγηση των αγροτών. Σκοτώνει την περιφέρεια. Καταστρέφει το κοινωνικό κράτος.
Το κράτος καθημερινά παραλύει όλο και περισσότερο. Η λαθρομετανάστευση και η εγκληματικότητα παίρνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις, απειλώντας ακόμα και τις μικρές κοινωνίες των χωριών μας.
Το χειρότερο από όλα είναι ο διεθνής διασυρμός της χώρας. Η ταπείνωση ενός έθνους, που ποτέ δεν έσκυψε το κεφάλι. Η διάχυτη ανασφάλεια και μελαγχολία των Ελλήνων, που συνεχώς ενδυναμώνεται από την προπαγάνδα μερικών ΜΜΕ. Έχει κλονιστεί σοβαρά η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την ηγεσία της χώρας και η κυβέρνηση αντί να αναλάβει ευθύνες, που της αναλογούν προσπαθεί να διαχύσει την ευθύνη. Τα παπαγαλάκια της απελπισμένα επιδιώκουν να χειραγωγήσουν το κίνημα των αγανακτισμένων, ισοπεδώνοντας τους πάντες».
«Στόχος μας η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και σε 7 βήματα»
Ο βουλευτής της ΝΔ τόνισε ότι στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και η επανεκκίνηση της οικονομίας της Ελλάδας, η οποία θα επιτευχθεί με τα παρακάτω βήματα :
Μείωση φορολογικών συντελεστών και ΦΠΑ
Τακτοποίηση εκκρεμοτήτων του παρελθόντος, 3 χρόνια κατάργηση του πόθεν έσχες κατοικίας, φορολογική αμνηστία
Μεταρρύθμιση – απλούστευση φορολογικού συστήματος
Νομιμοποίηση αυθαιρέτων
Εξόφληση του κράτους προς τους ιδιώτες
Δέσμευση των τραπεζών να διαθέτουν 20-30% των κρατικών εγγυήσεων στην πραγματική οικονομία
Μέτρα ανάσες ελάχιστου δημοσιονομικού κόστους
Μείωση Σπατάλης- Αποκρατικοποιήσεις- Αξιοποίηση Ακίνητης Περιουσίας
Αποκατάσταση πολύτεκνων και χαμηλοσυνταξιούχων
«Η Νέα Δημοκρατία έχει εναλλακτική πρόταση έκτακτης πολιτικής για τις έκτακτες περιστάσεις που ζούμε, αλλά και συνολική οραματική προσέγγιση, που περικλείεται στο στοιχειοθετημένο και κοστολογημένο κυβερνητικό πρόγραμμα, που ετοιμάζουμε στη Γραμματεία Προγράμματος, που μου ανέθεσε ο Αντώνης Σαμαράς» πρόσθεσε ο κ. Στυλιανίδης.
«Μεγάλο θύμα αυτής της πολιτικής είναι και ο τόπος μας, η Θράκη και η Ροδόπη»
Τέλος, ο βουλευτής της ΝΔ άσκησε δριμεία κριτική στον Γιώργο Παπανδρέου και στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για «εγκατάλειψη της Θράκης» και «ψεύτικες υποσχέσεις».
«Είδα εργοτάξια να παγώνουν. Χρηματοδοτήσεις να αναιρούνται. Προγραμματισμένες ιδιωτικές ή δημόσιες επενδύσεις να αναβάλλονται επ’ αόριστον. ΓΙΑΤΙ; Έζησα, όπως και εσείς, τις ψεύτικες υποσχέσεις του Πρωθυπουργού στη Θράκη. Βιώνω τη σοκαριστική εκτίναξη της ανεργίας. Βλέπω τα κλειστά μαγαζιά, τους αγρότες, που δοκιμάζονται, τους μισθωτούς και συνταξιούχους που είναι σε απόγνωση» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρώην Υπουργός.
Ο κ. Στυλιανίδης κάνοντας έναν απολογισμό για το τι πέτυχε η κυβέρνηση Καραμανλή και τι έργα έγιναν στην περιοχή μας αναφέρθηκε στα εξής :
«Εμείς αυξήσαμε τους φοιτητές και τα τμήματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, καθιστώντας το, το 3ο Πανεπιστήμιο στη χώρα και ενισχύοντας δημογραφικά τη Θρακιώτικη κοινωνία. Η κυβέρνηση έκοψε 30 εκ. Ευρώ χρηματοδότησης και απειλεί να συγχωνεύσει σχολές και να μειώσει φοιτητές. ΓΙΑΤΙ;
Εμείς φτιάξαμε το Δημοτικό Στάδιο Κομοτηνής και ολοκληρώσαμε τη μελέτη για το Πανθρακικό Στάδιο. Κατακυρώσαμε το κλειστό Γυμναστήριο της Εκτενεπόλ. Η Κυβέρνηση, που προχθές έδωσε 700.000 Ευρώ για χλοοτάπητα στο γήπεδο της Κέρκυρας, πάγωσε τα έργα στον ακριτικό νομό μας. ΓΙΑΤΙ;
Εμείς χρηματοδοτήσαμε με 85 εκ. Ευρώ και κατασκευάσαμε το πιο δύσκολο κομμάτι του κάθετου άξονα Κομοτηνής-Νυμφαίας-Κίρτζαλι, στον οποίο βασίζεται η ανάπτυξη της περιοχής. Η Κυβέρνηση, που όφειλε να τον παραδώσει ολόκληρο αρχές του 2011, μιλά για επαναχάραξη, επειδή δεν διαθέτει χρηματοδότηση. Διακινδυνεύει την ολοκλήρωση του έργου και τα οικοσυστήματα της Καρυδιάς και της Πανδρόσου και με θράσος οργανώνει και εγκαίνια για ένα μισοτελειωμένο έργο. ΓΙΑΤΙ;
Εμείς ολοκληρώσαμε τη μελέτη και εγκρίναμε και 7εκ. Ευρώ από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για την κατασκευή του Αεροδρομίου και Αεραθλητικού Κέντρου «Μπακάλμπασης» στην Αίγειρο. Η Κυβέρνηση ακύρωσε το έργο και ο Υπουργός Μεταφορών μετέφερε τα κονδύλια για τη χρηματοδότησή αντίστοιχου έργου στην πατρίδα του την Τρίπολη. ΓΙΑΤΙ;
Εμείς δημιουργήσαμε την ΑΣΠΑΙΤΕ στις Σάπες και εγκρίναμε χρηματοδότηση για τη δημιουργία Campus ΑμΕΑ στο Κόσμιο και προχωρήσαμε τη Διεθνή Βιβλιοθήκη της Κομοτηνής. Η Κυβέρνηση ακύρωσε τα έργα. ΓΙΑΤΙ;
Εμείς εγκαινιάσαμε το Μουσείο Καραθεοδωρή, εγκρίναμε χρηματοδότηση του ΟΣΚ για την ανάπλαση της Τσανακλείου. Ολοκληρώσαμε το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής. Ανασκάψαμε, αναπλάσαμε και επαναλειτουργήσαμε με 2,5 εκ. Ευρώ το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας. Η Κυβέρνηση έκοψε τη χρηματοδότηση της Τσανακλείου, εγκατέλειψε το Μέγαρο Μουσικής και προτίμησε, αντί να συνεχίσει την αξιοποίηση του Θεάτρου Μαρώνειας να δώσει 4εκ. Ευρώ για την ανάπλαση του Τζαμιού στο Διδυμότειχο. ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΚΑΙ ΕΔΩ;
Εμείς διασφαλίσαμε 80 εκ. Ευρώ για οικοδόμηση και ανάπλαση δημόσιων και μειονοτικών σχολείων στη Ροδόπη. Η Κυβέρνηση, για όσα δεν πρόλαβαν να ολοκληρωθούν, ακύρωσε τις χρηματοδοτήσεις. ΓΙΑΤΙ;
Εμείς ολοκληρώσαμε τις εργατικές κατοικίες στην Ξυλαγανή και τις δρομολογήσαμε στον Ίασμο. Η Κυβέρνηση εγκατέλειψε την διαδικασία εκεί που την παραδώσαμε. ΓΙΑΤΙ;
Εμείς ολοκληρώσαμε τον πυροσβεστικό σταθμό στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής και δρομολογήσαμε τη σύνδεσή της με την Εγνατία. Η Κυβέρνηση καθυστερεί. ΓΙΑΤΙ;
Εμείς ξεκινήσαμε τον Προαστιακό Θράκης καθώς και τη μελέτη για τη Σιδηροδρομική Εγνατία, ενόψει των 7 διοδίων, που θα ανοίξουν σε λίγο. Η Κυβέρνηση την ώρα που ξαναξεκίνησε τον Προαστιακό Θεσσαλίας και Πελοποννήσου έκλεισε τον Προαστιακό Θράκης και κατήργησε σιδηροδρομικές συνδέσεις με Αθήνα και Θεσσαλονίκη. ΓΙΑΤΙ;
Εμείς στηρίξαμε το αγροτικό εισόδημα με συνέπεια και ταχύτητα και εντάξαμε το Φράγμα του Ιάσμου με 54 εκ. Ευρώ. στο Δ’ ΚΠΣ. Η Κυβέρνηση πλήττει το αγροτικό εισόδημα και πάγωσε το φράγμα Ιάσμου και Ιασίου, την ώρα που δίνει 32 εκ. Ευρώ στην Κόρινθο για το φράγμα του Ασωπού και προχωρά τα φράγματα στην Κρήτη. ΓΙΑΤΙ;
Εμείς παγώσαμε επενδύσεις ασύμβατες με την εναλλακτική οικολογική ανάπτυξη, που προωθούμε στη Θράκη, όπως είναι ο χρυσός και προωθήσαμε τον Αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη με τις αυστηρότερες ευρωπαϊκές οικολογικές προδιαγραφές, ώστε να θωρακιστεί αμυντικά και να ωφεληθεί οικονομικά ο τόπος μας. Η Κυβέρνηση με την πολιτική της ακύρωσε τον αγωγό και προχωρά τις επενδύσεις χρυσού σύμφωνα με δηλώσεις του Υφυπουργού κ. Μανιάτη. ΓΙΑΤΙ;
Εμείς στηρίξαμε την τοπική αυτοδιοίκηση, χωρίς να κοιτάμε χρώμα και κόμμα. Η Κυβέρνηση εκτέλεσε το Δήμο Ιάσμου, εξαφάνισε το Δήμο Μαρώνειας και υποβάθμισε τους ΟΤΑ των Σαπών και του Ορεινού Όγκου. Περιφρονεί οικονομικά την Κομοτηνή και εγκαταλείπει πλήρως τις περιοχές των Αρριανών, της Φιλλύρας, της Αιγείρου και του Νέου Σιδηροχωρίου. ΓΙΑΤΙ;
Εμείς πιστέψαμε, σχεδιάσαμε και αρχίσαμε να εφαρμόζουμε μία Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Μειονοτική Πολιτική, όχι από μικροκομματικό συμφέρον, αλλά από σεβασμό στους μουσουλμάνους συμπολίτες μας. Η Κυβέρνηση λειτουργεί τυχοδιωκτικά, μικροκομματικά και έξω από τα όρια μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τον τόπο. Μας εγκαταλείπει σε ξένες επιρροές και αγνοεί την πραγματική βούληση όλων των Θρακιωτών, που μέχρι τώρα ανέδειξαν τη Θράκη σε Μοντέλο Ανοιχτής Δημοκρατικής Κοινωνίας. ΓΙΑΤΙ;».