Ανοιχτό ενδεχόμενο αξιοποίησης του δημοψηφίσματος για τις επερχόμενες αλλαγές άφησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την μαραθώνια άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, κατά την οποία απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ζήτησε εκ νέου τη συνεννόηση τα άλλα κόμματα, καλώντας τα «να κλείσουμε μαζί τη διαπραγμάτευση» με την τρόικα, και ξεκαθάρισε ότι δεν θα ζητήσει την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος με πλειοψηφία 180 βουλευτών.
«Είμαι έτοιμος για τις μεγάλες αλλαγές που θα προωθήσουμε, να αξιοποιήσουμε ακόμα και το θεσμό του δημοψηφίσματος, για την ευρύτερη δυνατή συναίνεση ή και τη γνώμη όπως προβλέπει το σημερινό μας Σύνταγμα. Για το λόγο αυτό θέλω άμεσα και από τον Υπουργό Εσωτερικών να φέρει τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις που επιτρέπουν να εφαρμόσουμε όταν χρειαστεί αυτή τη δημοκρατική πρόβλεψη του σημερινού Συντάγματος» δήλωσε.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών λέγοντας: «Κλήθηκα από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού να διαχειριστώ αυτή την κρίση. Τα επόμενα χρόνια της θητείας μου ως πρωθυπουργός, μέχρι τις επόμενες δηλαδή εκλογές, να κάνω ό,τι μπορώ, για να δημιουργήσω το υπόβαθρο μιας άλλης πολιτικής κουλτούρας στη χώρα μας».
Ο πρωθυπουργός είπε ότι επιμένει στην ευρύτερη δυνατή συναίνεση και συμμερίζεται την αγανάκτηση των πολιτών, οι οποίοι, όπως συμπλήρωσε, δικαίως αισθάνονται ότι πληρώνουν το μάρμαρο ενός παρωχημένου συστήματος. Τόνισε πάντως ότι το Μεσοπρόθεσμο είναι ένα εργαλείο για την εξυγίανση της οικονομίας, με το οποίο, όπως είπε, μπορούν να απαντηθούν τα ερωτήματα των πολιτών που αγωνιούν.
Ο Γ.Παπανδρέου παραδέχτηκε ότι ακολουθούν δύσκολες ημέρες και εβδομάδες, άφησε αιχμές λέγοντας ότι οι Ευρωπαίοι έχουν κάνει λάθη, αλλά, όπως τόνισε, «πρέπει να δουν ότι είμαστε και εμείς αποφασισμένοι». Για το λόγο αυτό κάλεσε όλα τα κόμματα της Βουλής να κλείσουν μαζί με την κυβέρνηση τη διαπραγμάτευση, «με όποιο τρόπο θέλουν ακόμη και με κοινές ομάδες εργασίας».
Σε ό,τι αφορά στο Μεσοπρόθεσμο, ξεκαθάρισε ότι θα επιδιώξει την ευρεία πλειοψηφία, αλλά όχι των 180 βουλευτών. Μιλώ, είπε ο πρωθυπουργός, για την καλλιέργεια εθνικής συνεννόησης για την οποία θα συνεχίσω να δουλεύω.
Εξάλλου, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι αφιερώσαμε αναγκαστικά πολύ χρόνο για να σώσουμε την Ελλάδα, με πρώτο μέλημα να αποφύγουμε τη χρεοκοπία, δεύτερο να παραμείνουμε στο ευρώ και τρίτο τη σε βάθος αλλαγή του πολιτικού συστήματος, όπως τόνισε.
Επίσης, με κατηγορηματικό τρόπο διέψευσε τα σενάρια περί τοποθέτησης επιτρόπων. «Δεν δεχόμαστε και ποτέ δεν δεχτήκαμε τη λογική των επιτρόπων», τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Δεν δεχόμαστε οτιδήποτε που θα μειώσει τη δική μας αξιοπρέπεια, τα βασικά κυριαρχικά μας δικαιώματα, είτε είναι η ψήφος, είτε είναι οι Επίτροποι, είτε είναι άλλες συμπεριφορές ή απαιτήσεις παρόμοιας υφής».
«Όχι» σε κάλπες
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου απέκλεισε το ενδεχόμενο εκλογών.
Αυτό επιβεβαίωσε και ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε σύντομη συνομιλία του με δημοσιογράφους, καθώς αποχωρούσε από το Μέγαρο Μαξίμου, λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης.
Νωρίτερα, λόγω υποχρέωσης στη Βουλή, αποχώρησε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος, χαρακτηρίζοντας «δείγμα αναξιοπιστίας της χώρας» τυχόν ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες.
Ερωτηθείς αν υπάρχουν αντιρρήσεις ή αντιθέσεις στο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο της κυβέρνησης από υπουργούς, βουλευτές ή στελέχη. ο κ. Παπουτσής είπε ότι δεν έχει υπόψη του κάτι συγκεκριμένο και πρόσθεσε ότι δεν διαβάζει «διαρροές».
Σε ό,τι αφορά το «πέρασμα» του Μεσοπρόθεσμου στην κοινωνία, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι αυτό είναι «ζήτημα παρουσίασης και χειρισμού του Προγράμματος».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μεσοπρόθεσμο θα προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή με την κανονική διαδικασία, και όχι εκείνη του κατεπείγοντος.
Κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου φέρεται να άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξεταστούν κάποιες από τις προτάσεις των βουλευτών σε σημεία που έχουν ενστάσεις, όπως στο θέμα του αφορολόγητου.