Για πλήρη δικαίωση των προτάσεων του προέδρου της Αντώνη Σαμαρά μιλά η ΝΔ, τονίζοντας ότι προβάλλει εδώ και καιρό την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, προκειμένου να επιτευχθεί δραστική αλλαγή των όρων του.
Ο κ. Σαμαράς έχει αναπτύξει τις ίδιες και άλλες αναπτυξιακές προτάσεις, όπως αυτές του νέου Ιρλανδού πρωθυπουργού Έντα Κένι, οι οποίες -σύμφωνα με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας-, μπορούν να δώσουν ανάσα στην αγορά και τη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα των λουκέτων και της ανεργίας.
Η αξιωματική αντιπολίτευση χρησιμοποιεί τη δήλωση του κοινοτικού επιτρόπου Όλι Ρεν, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, λέγοντας: «Θα δούμε αν και πώς θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν οι πολιτικοί όροι του προγράμματος».
«Οι εξελίξεις αυτές αποδεικνύουν, όχι μόνο ότι είναι αναγκαία, αλλά και εφικτή η αναθεώρηση όρων του μνημονίου. Δείχνουν, τελικά, πως όποιος ξέρει και θέλει να διαπραγματεύεται, κερδίζει και για τη χώρα και για ολόκληρη την κοινωνία» τόνισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης.
Η ηγετική ομάδα της ΝΔ επιμένει να αναφέρει το παράδειγμα του σημερινού κεντροδεξιού πρωθυπουργού της Ιρλανδίας Έντα Κένι, ο οποίος ύστερα από διαπραγματεύσεις με την τρόικα, κατάφερε -όπως λένε- να ανατρέψει δυο δυσμενείς όρους του μνημονίου που είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση.
«Η ανατροπή αυτή απαντά έμπρακτα σε όσους εδώ στη χώρα μας θεωρούν το μνημόνιο ταμπού. Δείχνει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν διαπραγματεύτηκε όταν έπρεπε και δεν τολμά ούτε σήμερα να διαπραγματευτεί όπως πρέπει» τόνισε o κ. Μιχελάκης.
«Η κυβέρνηση έχει πρόβλημα αποτελεσματικότητας. Είναι αναποτελεσματική», είπε ο κ. Μιχελάκης αναφέροντας ότι η «χώρα βουλιάζει όλο και βαθύτερα στην ύφεση».
Σχετικά με το θέμα της αναδιάρθρωσης δήλωσε ότι «σε μια κρίσιμη στιγμή για την οικονομία της χώρας αυτά τα σενάρια καταστροφολογίας δεν βοηθούν», ενώ απέναντι στο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων που παρουσίασε η κυβέρνηση, υπενθύμισε ότι όλες οι ιδιωτικοποιήσεις που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση σταμάτησαν.
«Η αναδιάρθρωση δεν είναι επιλογή»
Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στο Βήμα FM ο αναπληρωτής τομεάρχης της ΝΔ Χρ Σταϊκούρας δήλωσε πως «η αναδιάρθρωση δεν είναι επιλογή, ούτε για την Ελλάδα ούτε για την Ευρώπη. Και τέτοιες συζητήσεις δεν βοηθούν τη χώρα. Τα σενάρια μπορεί να επιμένουν, αλλά θεωρώ ότι το συμφέρον της χώρας είναι να δει ποιά θα είναι η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική για να βγούμε στις αγορές και όχι εμείς, που είμαστε σε δύσκολη θέση, να μιλούμε για αναδιάρθρωση».
Τόνισε ότι δεν υπάρχουν δυνατότητες για παροχές αυτή την περίοδο, αλλά «υπάρχει δυνατότητα να κάνεις μια άλλη πολιτική και να άρεις αδικίες που υπήρχαν στο παρελθόν, όπως για τους χαμηλοσυνταξιούχους και να κάνεις πιο αποτελεσματικό το μείγμα της οικονομικής πολιτικής. Διότι, για παράδειγμα, όταν αυξάνεις μόνο τους φόρους και έχεις λιγότερα έσοδα, αυτό σημαίνει οικονομική αναποτελεσματικότητα.»
Σημείωσε ότι η ιρλανδική κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε από την πρώτη στιγμή τους όρους του μνημονίου και πέτυχε σημαντικούς στόχους: «Έγιναν συγκεκριμένες προτάσεις και έγιναν δεκτές από την τρόικα και για ενίσχυση του ημερομισθίου και για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Η Ιρλανδία έδειξε ότι μπορείς να διαπραγματεύεσαι, όχι μετά από ένα χρόνο εφαρμογής του Μνημονίου, αλλά από την πρώτη στιγμή που μπαίνεις στο Μνημόνιο. Η τρόικα το απεδέχθη και μάλιστα είπε ότι εφαρμόζεται σωστά το Μνημόνιο. Αυτό που είναι σίγουρο ότι θα πάρει η Ιρλανδία είναι χαμηλότερα επιτόκια. Γιατί, όμως; Διότι η ίδια έχει θέσει ως βασικό πυλώνα της πολιτικής της την αναπτυξιακή διάσταση. Τη διατήρηση του 12,5% ως φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις. Το βέλτιστο θα ήταν να πετύχει και χαμηλότερα επιτόκια και χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, αλλά η ίδια επέλεξε σ’ αυτή τη διάσταση να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη, σε σχέση με τα χαμηλότερα επιτόκια».
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχουν χρήματα για την επιστροφή μέρους των περικοπών στους χαμηλοσυνταξιούχους, όπως υποστηρίζει η ΝΔ είπε: « Τα χρήματα υπάρχουν και στο κομμάτι των εσόδων και στο κομμάτι των δαπανών. Η έκθεση του διοικητή της ΤτΕ που παρουσιάστηκε χτες αναφέρεται σε εκτεταμένες σπατάλες στο Δημόσιο. Πρόσφατες μελέτες που είδαν το φως της δημοσιότητας μιλούν για διόγκωση της φοροδιαφυγής το 2010, περίπου κατά 2 δις ευρώ. Άρα, υπάρχει περιθώριο μέσα από τέτοιες πηγές να αρθούν οι αδικίες. Σας θυμίζω ότι, χωρίς να θέλω να πω περισσότερα, όταν είχαμε αναφέρει την πρόταση τον Ιούλιο για μερική επαναφορά των συντάξεων στους χαμηλοσυνταξιούχους, είχαμε δώσει και συγκεκριμένους κωδικούς προϋπολογισμού, στους οποίους, αν υπήρχε μείωση κατά 20%, θα μπορούσαμε να επαναφέρουμε το 1/3 των χαμηλών συντάξεων και ήταν απόλυτα κοστολογημένο το μέτρο».
Υποστήριξε δε, ότι το Ζάππειο 2 θα είναι το εφαλτήριο για την άνοδο της ΝΔ και ότι «χρειάζεται οργάνωση και υψηλότερες ταχύτητες».