Την πρώτη της εκδήλωση πραγματοποίησε στην πόλη της Κομοτηνής η νεοϊδρυθείσα «Σπίθα» την Κυριακή (10/4) το βράδυ στην κατάμεστη αίθουσα του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης.
Η ανοιχτή εκδήλωση είχε σκοπό την ενημέρωση των Κομοτηναίων για την Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών «Σπίθα» του Μίκη Θεοδωράκη και κεντρικοί ομιλητές ήταν ο εκδότης του περιοδικού «Άρδην» κ. Γιώργος Καραμπελιάς και ο επίκουρος καθηγητής Χρηματοοικονομικής του ΑΠΘ κ. Βασίλης Πολυμένης.
Γιώργος Καραμπελιάς : «Η εποχή της μεταπολίτευσης και των παλιών πολιτικών σχηματισμών έχουν λήξει αμετάκλητα»
Την πεποίθηση ότι έχει λήξει αμετάκλητα η εποχή της ελληνικής μεταπολίτευσης και οι παλιοί πολιτικοί σχηματισμοί και ότι πρέπει να περάσουμε σε μία νέα πολιτική περίοδο εξέφρασε ο κ. Γιώργος Καραμπελιάς, εκδότης του περιοδικού «Άρδην» και μέλος συμβουλευτικής επιτροπής Κίνησης Ανεξαρτήτων Πολιτών «Σπίθα».
«Μέσα στα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν και εκλογικά σχήματα και πολιτικά σχήματα και σχήματα στα οποία δεν θα έχουν εκλογικό στόχο αλλά κατεξοχήν στόχο πολιτικό, δηλαδή να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό. Αν αυτό οδηγήσει σε νέα πολιτικά σχήματα εγώ είμαι βέβαιος ότι θα γίνει και αυτό. Εμείς θέλουμε να απευθυνθούμε σε όλους τους Έλληνες και όχι να κατοχυρωθούμε ιδεολογικά ή πολιτικά σε μία κατεύθυνση. Οι παλιές ιδεολογικές πεποιθήσεις έχουν εξαντληθεί. Τέλειωσε μια εποχή 35 χρόνων από την οποία δεν βγαίνει η δυνατότητα να δώσει κάτι ουσιαστικό.
Βάλαμε κάποια θέματα που πρέπει να εξασφαλίζει μια πολιτική κίνηση και τα οποία είναι : η διάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης, η διάσταση του πατριωτισμού και η διάσταση της άμεσης δημοκρατίας. Όπως καταλαβαίνετε πάρα πολλά κόμματα θεωρούν ότι βάζοντας αυτά τα σημεία που πιστεύουμε ότι σήμερα θα αναδειχθούν. Έρχεται ο Θεοδωράκης και η «Σπίθα» και λένε ότι χωρίς τον πατριωτισμό δεν μπορούν να υπάρχουν και τα υπόλοιπα. Αυτό ενοχλεί αρκετούς. Ελπίζουμε να πάρουν το μήνυμα και να προσαρμοστούν. Εμείς δεν ήρθαμε για να τους πάρουμε καμιά καρέκλα. Ο πατριωτισμός έχει πλέον εγκαταλειφθεί από όλους, τον οποίο προσπαθούν να δαιμονοποιήσουν λέγοντας ότι ισούται με τον εθνικισμό.
Δίνουμε ένα στίγμα ότι οι αντιστάσεις των ανθρώπων πρέπει να στηριχτούν και εμείς θα τις στηρίξουμε» σημείωσε στη «Φωνή» ο κ. Καραμπελιάς.
Όσον αφορά το οργανωτικό μέρος της «Σπίθας» ο κ. Καραμπελιάς μας είπε ότι αυτή τη στιγμή στις τοπικές οργανώσεις τα μέλη των συντονιστικών οργάνων είτε εκλέγονται είτε βγαίνουν κατόπιν κλήρωσης ενώ το δεύτερο οργανωτικό επίπεδο που υπήρχε στην πρώτη φάση ήταν μία συμβουλευτική επιτροπή από 10 άτομα.
«Αυτό είναι μεταβατικό και προσωρινό μέχρι να γίνει μια πρώτη διάσκεψη και να υπάρχει εκλογή ενός οργάνου. Άρα θα υπάρχουν και ενδιάμεσες μορφές. Πάντως, για την ώρα δε θέλουμε να δώσουμε μια κομματική δομή με όργανα διότι αυτό προτού φτιαχτεί ένα κίνημα το να το κάνουμε σαν κόμμα, θα ήταν λάθος» σημείωσε ο Γιώργος Καραμπελιάς.
Βασίλης Πολυμένης : «Μόνη λύση να παραγραφεί ένα μεγάλο κομμάτι του χρέους»
Τις απόψεις του για το πώς δημιουργήθηκε το χρέος αλλά και το τι θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα εφεξής κατέθεσε στους παρευρισκόμενος ο Επίκουρος καθηγητής χρηματοοικονομικής στο ΑΠΘ κ. Βασίλης Πολυμένης.
«Υπήρξε μια επιπολαιότητα από τις εκάστοτε κυβερνήσεις στο θέμα της διαχείρισης του χρέους. Αφήσαμε το χρέος να φύγει από τον έλεγχο της χώρας. Σήμερα έχουμε ένα μέγεθος, το οποίο είναι πολύ δύσκολα διαχειρίσιμο. Θα έλεγα ότι ίσως και δεν είναι διαχειρίσιμο εάν δεν γίνουν δραστικά βήματα όπως πχ ένα σημαντικό μέρος να παραγραφεί, ώστε να μπορέσει η χώρα να δει το μέλλον με ένα πιο ασφαλές μέλλον, να αρθεί η επισφάλεια της χώρας, να ξαναρχίσει να κινείται η αγορά. Και αυτό θα κάνει καλό και στις τράπεζες. Η προσέγγιση των τραπεζών να πάρουν όλα τα λεφτά πίσω είναι μία μειωτική προσέγγιση» τόνισε ο επίκουρος καθηγητής του ΑΠΘ.
Στην περίπτωση που οι πιστώτριες τράπεζες αρνηθούν αυτή την προσέγγιση ο κ. Πολυμένης σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει και άλλα όπλα που έχουν να κάνουν με τη νομική υπόσταση των παλιών ομολόγων μας. «Τα παλιά ομόλογα μας είναι τέτοια που δίνουν στη χώρα μας τη δυνατότητα να αλλάξει μονομερώς το καθεστώς μέσω αλλαγής στον ελληνικό νόμο. Δυστυχώς, ένα σφάλμα που έγινε είναι με την υπογραφή της δανειακής σύμβασης, όπου έχουμε χάσει ένα κομμάτι της δυνατότητας αυτής, όμως ακόμα και σήμερα κορυφαίοι συνταγμοτολόγοι της χώρας υποστηρίζουν ανοιχτά ότι είναι εν αμφιβόλω και η δανειακή σύμβαση».
Τέλος, αναφορικά με το νέο αναπτυξιακό νόμο, ο κ. Πολυμένης τον χαρακτήρισε ως «ένα μικρό βήμα» διότι «στηρίζεται σε μία κρατική μηχανή η οποία έχει καταρρεύσει». «Δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι υπάρχει κρατικός μηχανισμός που θα αναλύσει και θα αποτιμήσει τη δυνατότητα μίας αναπτυξιακής πρότασης. Δεν έχουμε τους μηχανισμούς» πρόσθεσε καταλήγοντας ο επίκουρος καθηγητής του ΑΠΘ.
Νεκτάριος Δαπέργολας : «Θέλουμε τη χώρα μας πίσω και θα τη πάρουμε»
Εν τω μεταξύ την Τετάρτη (6/4) παρουσιάστηκε και επίσημα στα τοπικά ΜΜΕ η «Σπίθα Κομοτηνής». Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο Νεκτάριος Δαπέργολας σημείωσε ότι «η πατρίδα μας καταρρέει μέσα σε μια βαθιά πνευματική, πολιτική και οικονομική κρίση. Προηγήθηκε μία μακρά περίοδος παρασιτισμού, αναξιοκρατίας, ιστορικής αμνησίας, πολιτισμικής έκπτωσης, χυδαιότητας και κατάρρευσης όλων των αξιών. Τώρα βουλιάζουμε πια στο τέλμα, ένα τέλμα που το υπηρέτησαν όλες οι δυνάμεις της διεφθαρμένης κομματοκρατίας, που κατ’ ευφημισμόν ονομάστηκε Μεταπολίτευση. Και τώρα υπάρχει φυσικά πλέον κι η ταφόπλακα του Μνημονίου, για την οποία ευθύνεται μία δοτή κυβέρνηση, που μέσω ενός κατάφωρου συνταγματικού πραξικοπήματος, έχει εκχωρήσει την εθνική μας κυριαρχία, κρατώντας για τον εαυτό της τον απλό ρόλο του εντολοδόχου κατοχικού τοποτηρητή των αδίστακτων μεγαλονταβατζήδων του διεθνούς κεφαλαίου.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, μια ομάδα πολιτών της Κομοτηνής, με πυρήνα την ίδια ουσιαστικά ομάδα που πριν από μερικούς μήνες ίδρυσε τον Σπάρτακο, συνεχίζει την πολιτική της παρέμβαση στα κοινά, αυτή τη φορά σε μια νέα, ευρύτερη διάσταση. Όπως είχαμε τονίσει και τότε, ο Σπάρτακος είχε εξαρχής σαφέστατα πολιτικά χαρακτηριστικά, έχοντας γεννηθεί από μια βαθιά ανάγκη αντίστασης απέναντι στην κομματοκρατία και τον παρασιτισμό. Με τη συμμετοχή του βέβαια στις εκλογές ως δημοτική παράταξη και την επακολουθήσασα εκπροσώπησή του στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης μας, ο Σπάρτακος εκ των πραγμάτων έριξε το κύριο βάρος της προσοχής του στις τοπικές εξελίξεις, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι τα μέλη του έπαψαν έστω για μια στιγμή να αγωνιούν και για τις ευρύτερες. Η εμφάνιση λοιπόν της «Σπίθας» με μπροστάρη τον μεγάλο Έλληνα που λέγεται Μίκης Θεοδωράκης, η οποία έλαβε χώρα μετά την εμφάνιση του Σπάρτακου, αλλά με κοινά μηνύματα, παρόμοια φρασεολογία και κοινούς διατυπωμένους στόχους, ήταν προφανές ότι δεν θα μπορούσε να μας αφήσει αδιάφορους. Και ο Σπάρτακος άλλωστε, όπως και η Σπίθα, είναι η απόρροια της ίδιας ουσιαστικά αγωνίας, που τη μοιράζονται άνθρωποι οι οποίοι ούτως ή άλλως έως τώρα ανήκαν στον ίδιο ευρύτερο χώρο πολιτικού προβληματισμού, ένα χώρο όμως που δεν είχε δυνατότητα πρακτικής πολιτικής έκφρασης. Η Σπίθα δίνει επιτέλους αυτή τη δυνατότητα σε εθνικό επίπεδο, όπως ακριβώς και ο Σπάρτακος την είχε δώσει σε τοπικό.
Ιδρύουμε συνεπώς σήμερα και τυπικά τη Σπίθα Κομοτηνής – ουσιαστικά το πράξαμε πριν από 7 μήνες – και βαδίζουμε πλέον, μαζί και με τις άλλες Σπίθες, που καθημερινά σχηματίζονται σ’ όλες τις πόλεις της χώρας, στο μονοπάτι της Αντίστασης ενάντια στις ξένες δυνάμεις της Υποτέλειας και στις πιο ενδοτικές πολιτικές οργανώσεις που εμφανίστηκαν ποτέ στην Ιστορία μας, αυτό το άθλιο κλεπτοκρατικό, παρασιτικό καθεστώς που σαν καρκίνος κατατρώει τα σωθικά της χώρας.
Ήταν επιτέλους καιρός για μια πολιτική κίνηση μαζικής συναλληλίας συνοδοιπόρων, που θα συγκρουστεί μετωπικά με την υστερία των ανικάνων, των κλεφτών και των ηλιθίων και θα κηρύξει αναφανδόν ορκισμένους ανένδοτους απέναντι σε όλους τους κομματικούς στρατούς. Η «Σπίθα» είναι πια εδώ και σκοπεύει να το πράξει. Οφείλουμε συνεπώς να την καταστήσουμε υπόθεση όλων μας. Γι’ αυτό καλούμε και όλους τους ενεργούς πολίτες, που έχουν επίσης παρόμοιες αγωνίες και προβληματισμούς, σε συστράτευση. Τους καλούμε να εναντιωθούν σε όλους εκείνους που μας έφεραν στο σημερινό μας χάλι».