Τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ και μετά από σχετική συζήτηση ενέκριναν κατά πλειοψηφία τρία ψηφίσματα σχετικά με τα εργοστάσια της ζάχαρης σε Ορεστιάδα και Ξάνθη, την Συνεταιριστική Βιομηχανία ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη, προσυπογράφοντας το ψήφισμα της συνέλευσης των εργαζομένων στη βιομηχανία κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου τη Δευτέρα (21/3) στην Κομοτηνή.
Χρήστος Τρέλλης : «Η αγροτική πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί τις βιομηχανίες στη διάλυση»
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Χρήστος Τρέλλης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για την αγροτική πολιτική που εφαρμόζει και η οποία οδηγεί τις βιομηχανίες στη διάλυση. Αναλυτικά είπε : «είναι δεδομένο ότι η αγροτική πολιτική όλα αυτά τα χρόνια και ιδιαίτερα με την αναθεωρημένη κοινή αγροτική πολιτική οδηγεί σοβαρές βιομηχανίες της περιοχής μας στην αποσύνθεση ή στη διάλυση ή στο ξεπούλημα.
Στα πλαίσια της πολιτικής της εξοικονόμησης των 50 δις, πολιτική μνημονίου κυβέρνησης, με βάση τις εξαγγελίες του κ. Παπακωνσταντίνου στη Βουλή μπαίνουν σε προτεραιότητα το ξεπούλημα της ελληνικής βιομηχανίας ζάχαρης, της ΣΕΚΑΠ όπως επίσης η Δωδώνη και η Ελβίν στην περιοχή μας, βιομηχανίες που ήταν άριστα συνδεδεμένες με τον πρωτογενή τομέα και οι οποίες έδιναν σοβαρό εισόδημα στους αντίστοιχους παραγωγούς.
Ταυτόχρονα βέβαια θα πρέπει μνα τονίσουμε ότι ειδικά με το πρόβλημα της ελληνικής βιομηχανίας ζάχαρης θα χτυπηθούν αλύπητα οι τευτλοεξαγωγείς όπως και άλλοι επαγγελματίες που ασχολούνταν γενιά με την μεταφορά του τεύτλου στην περιοχή. Εμείς λέμε ότι θα πρέπει να παραμείνει σε δημόσιο χαρακτήρα η ελληνική βιομηχανία ζάχαρης, να επαναλειτουργήσουν όλα τα ζαχαρουργεία της χώρας μας και να ξαναγίνει η χώρα εξαγωγική στηρίζοντας το εισόδημα του παραγωγού με τιμές εγγυημένες και να αφήνουν ένα λογικό κέρδος. Η πολιτική των επιδοτήσεων είναι πολιτική, χρυσωμένο χάπι που οδηγεί στη διάλυση της παραγωγής και της βιομηχανίας».
Δημήτρης Χαρίτου : «Η κυβέρνηση ευθύνεται για την κατάσταση της βιομηχανίας ζάχαρης και της ΣΕΚΑΠ»
Ο Δημήτρης Χαρίτου, επικεφαλής της Αριστερής Οικολογικής Συνεργασίας, επισήμανε ότι «ζήσαμε το χρονικό προαναγγελθέντων θανάτων για βασικές παραγωγικές υποδομές της περιοχής. Τα θύματα είναι γνωστά, βιομηχανία ζάχαρης και η ΣΕΚΑΠ, αλλά και ο σιδηρόδρομος που κόβονται γραμμές. Εμείς γνωρίζουμε πως η κυβέρνηση μέσω της αγροτικής τράπεζας είναι ο εκτελεστής αυτών των θυμάτων που στη μία περίπτωση μέσω της απαξίωσης της τευτλοκαλλιέργειας ουσιαστικά ωθεί στην διάλυση του ζαχαρουργείου στην Ορεστιάδα, ενώ στην ΣΕΚΑΠ συγκεκριμένα την ωθεί το τελευταίο διάστημα στην ιδιωτικοποίηση της λόγω των ασφυκτικών περιορισμών και γνωρίζουμε και το σχέδιο με βάση του οποίου εκτελείται αυτή η επιδίωξη.
Είναι η συμφωνία του μνημονίου όπου εκεί αναγράφονται συγκεκριμένα, οι συγκεκριμένες εταιρείες που πρέπει να οδηγηθούν στην απαξίωση και στην διάλυση. Εμείς καταθέσαμε την ανάγκη το περιφερειακό συμβούλιο να υπερασπιστεί τη δημόσια περιουσία, να υπερασπιστεί αυτές τις επιχειρήσεις ως βασικά εργαλεία και μοχλούς για την αναπτυξιακή προσπάθεια στην περιοχή. Δυστυχώς δεν έγιναν δεκτές οι προτάσεις μας και καταθέσαμε διαφορετικά ψηφίσματα».
Θανάσης Μακρής : «Η πολιτική που εφαρμόζεται μας έφερε σε αδιέξοδο»
Ο Θανάσης Μακρής, επικεφαλής της Οικολογίας- Αλληλεγγύης, τόνισε πως «το ίδιο μοντέλο που μας έφερε στο αδιέξοδο, δυστυχώς ακολουθείται από εδώ και πέρα. Τόσο σε ότι αφορά το σχεδιασμό της γεωργικής οικονομίας και όσο αυτών των αγροτικών βιομηχανιών. Δεν χρειάζεται μόνο να ζητήσουμε να μην κλείσουν οι βιομηχανίες της ζάχαρης και της ΣΕΚΑΠ, αλλά θα πρέπει να κάνουμε και ένα σχεδιασμό βιώσιμης ανάπτυξης γεωργικού τομέα για να μην έχουμε μετά από μερικά χρόνια ξανά αμυντικά να ζητούμε τη διάσωση προβληματικών βιομηχανιών και γεωργικών πολιτικών».
Τα κείμενα των ψηφισμάτων ακολουθούν:
Ψήφισμα για τα εργοστάσια Ζάχαρης
Τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, την Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011 μετά από συζήτηση του ζητήματος της λειτουργίας των εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ζητούμε:
- Τη συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των εργοστασίων της Ορεστιάδας ως παραγωγική μονάδα και της Ξάνθης ως τυποποιητικής, σαν αναπτυξιακούς πυλώνες που έχουν ταυτοποιηθεί με την περιφέρειά μας και την αγροτική της ανάπτυξη.
- Τη μείωση του κόστους παραγωγής της τευτλοκαλλιέργειας προκειμένου να στηριχθεί το αγροτικό εισόδημα, να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία που υπάρχει και να περιοριστεί η απώλεια πολύτιμου συναλλάγματος από εισαγωγές πρώτης ύλης.
- Τη διατήρηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και του συνόλου των θέσεων εργασίας καθώς και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.
- Την εγκατάλειψη κάθε ιδέας πώλησης της εναπομείνασας ποσόστωσης ζάχαρης και ενίσχυσης της διαπραγμάτευσης ενίσχυσης του καθεστώτος της τευτλοκαλλιέργειας μετά το 2012.
- Το σχεδιασμό αλλαγής του μοντέλου της γεωργικής οικονομίας προκειμένου να υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις βιώσιμης γεωργίας και γεωργικών βιομηχανιών.
Ψήφισμα για τη Βιομηχανία ΣΕΚΑΠ
Τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011 και μετά από συζήτηση του ζητήματος της λειτουργίας της βιομηχανίας ΣΕΚΑΠ συμφώνησαν ότι υιοθετούν το ψήφισμα της συνέλευσης των εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 Μαρτίου 2011 στην Ξάνθη με την επιπλέον επισήμανση της επανεξέτασης και μείωσης του φόρου στα τσιγάρα που οδηγεί σε αρνητικά αποτελέσματα την εταιρία.Το ψήφισμα των εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ ακολουθεί.
«Ψήφισμα συνέλευσης
Εμείς οι εργαζόμενοι, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης, οι κύριοι εκπρόσωποι των υπουργών της Κυβέρνησης, οι κύριοι βουλευτές όλων των κομμάτων, οι κύριοι Δήμαρχοι, οι Τοπικοί φορείς και εκπρόσωποι οργανώσεων δηλώνουμε σήμερα Σάββατο 19 Μαρτίου 2011 στην αίθουσα Αλέξανδρος Μπαλτατζής ότι:
Είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα κάθε πράξη, σκέψη ή πρόθεση η οποία υπονομεύει την αδιάλειπτη λειτουργία της ΣΕΚΑΠ ΑΕ.
Στην κρίσιμη αυτή καμπή για την απρόσκοπτη λειτουργία της εταιρίας απαιτούνται άμεσα:
- Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.
- Άμεση καταβολή της επιδότησης από την επένδυση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.
- Καταβολή της επιδότησης εργασίας του 12%.
- Μείωση του ληστρικού επιτοκίου 11,6% από την ΑΤΕ, συνέπεια του οποίου είναι η καταβολή τόκων 4.500.000 ευρώ ετησίως.
Την απόφαση για το μέλλον της ΣΕΚΑΠ θα δώσουν όπως οφείλουν οι μέτοχοι της εταιρίας.
Σαν εργαζόμενοι δηλώνουμε και επιθυμούμε να συμμετάσχουν ΟΛΟΙ οι υπάρχοντες μέτοχοι – και κυρίως η ΑΤΕ – στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου για να διατηρηθεί η συνεταιριστική μορφή της ΣΕΚΑΠ που θα εξασφαλίσει την συνέχιση της λειτουργίας της και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας για τη δοκιμαζόμενη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».