Σειρά επαφών με οικονομικούς παράγοντες και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης είχε στην Ξάνθη η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης που πραγματοποίησε στις Περιφερειακές Ενότητες Έβρου και Ξάνθης. Συνοδευμένη από τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Άρη Γιαννακίδη. Στόχος της επίσκεψης ήταν να στηρίξει το υπουργείο με τα προγράμματα και τις δράσεις του το αναπτυξιακό έργο της περιφέρειας ΑΜ-Θ.
Αρχικά, επισκέφθηκαν το Εργαστήρι Παραδοσιακών Ενδυμάτων, χρηστικών αντικειμένων και παραδοσιακών κατασκευών, «ΕΝΔΥΩ», στη Διομήδεια του Δήμου Αβδήρων, όπου τους υποδέχθηκε και τους ξενάγησε ο δήμαρχος Βασίλης Τσολακίδης. Θετική ήταν η ανταπόκρισή τους στην πρόταση του δημάρχου για σύσταση εταιρείας σχετικής με το αντικείμενο του εργαστηρίου προκειμένου για την απασχόληση γυναικών.
Στη συνέχεια, ακολούθησε σύσκεψη στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Φώτη Καραλίδη στην οποία έλαβαν μέρος επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης, ο βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ Τσετίν Μαντατζή, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης στον τομέα κοινωνικής μέριμνας Ιρφάν Ουζούν ο μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων, δήμαρχοι, οι πρόεδροι του Εργατικού Κέντρου, του Επιμελητηρίου και του Συνδέσμου Βιομηχάνων Ξάνθης.
Την υπουργό συνόδευαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Θόδωρος Τσέκος, η πρόεδρος του Οργανισμού Εργατικής Εστίας Βάσω Τσιμπίδα και στελέχη του υπουργείου.
Αφού άκουσε τις τοποθετήσεις των φορέων γύρω από τα προβλήματα της περιοχής, η υπουργός ενημερώθηκε για μια αξιόλογη έρευνα που πραγματοποίησε η ΤΕΔΚ Ξάνθης με θέμα τις «Ανάγκες και τις δυνατότητες των δήμων της ΠΕ Ξάνθης για απασχόληση ανέργων μέσω της πράξης:
Δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω της ενίσχυσης της κοινωνικής εργασίας σε τοπικό επίπεδο». Η έρευνα αναγκών και δυνατοτήτων περιλαμβάνει τους δήμους Ξάνθης, Αβδήρων, Μύκης και Τοπείρου και αφορά 1.418 ωφελούμενους διαφορετικών ειδικοτήτων μέσα από το πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας για την ΠΕ Ξάνθης. Μετέφερε τα συγχαρητήριά της για την ετοιμότητα των φορέων της περιοχής που αποδεικνύουν έμπρακτα την καλή λειτουργία της αιρετής τοπικής αυτοδιοίκησης β΄ βαθμού.
Η κ. Κατσέλη και ο κ. Γιαννακίδης υπέγραψαν μετά από ομιλία της υπουργού στο ΕΒΕ Ξάνθης πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου και της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.
Ο κ. Γιαννακίδης ευχαρίστησε την υπουργό για το ενδιαφέρον που έδειξε για την περιφέρεια ΑΜ-Θ, όπου όπως είπε χαρακτηριστικά «ολόκληρες πληθυσμιακές ομάδες οδεύουν προς την κοινωνική περιθωριοποίηση. Η περιοχή μας βιώνει τεράστιο πρόβλημα, καθώς μέσα από μια πολυετή διαδρομή έζησε την αναπτυξιακή καρκινοβασία του κράτους. Ξεκινήσαμε ως τοπική κοινωνία, διαβουλευόμενοι μέσα από μια δημοκρατική διαδικασία με όλες τις πολιτικές μας δυνάμεις ώστε να σχηματοποιήσουμε το παραγωγικό μας πρότυπο και την επιχειρησιακή μας ταυτότητα. Σ’ αυτήν την πρόσκληση εγρήγορσης για να συνδιαμορφώσουμε το μέλλον της περιοχής δηλώσαμε ότι δεν μας περισσεύει κανείς».
Ο κ. Γιαννακίδης πρόσθεσε ότι έχουν συμφωνήσει με τον κ. Ξυνίδη να γίνει ένας σχεδιασμός και να προσκαλέσουν τον παραγωγικό κόσμο της περιοχής. «Θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε όλο τον πολιτικό κόσμο ότι αυτή η περιοχή είναι αδήριτη εθνική ανάγκη να σχεδιάζεται με όρους εθνικούς. Δεσμευόμαστε να συγκεκριμενοποιήσουμε τον αναπτυξιακό μας βηματισμό και ν’ αναδείξουμε το μεγάλο μας συγκριτικό πλεονέκτημα που είναι ο ρόλος αυτής της περιφέρειας στη νέα γεωγραφία και τη νέα οικονομία».
Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ επίκεντρο αναπτυξιακού σχεδιασμού
Πολύ σημαντικές ανακοινώσεις έκανε την Πέμπτη (10/3), η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στο Σουφλί σε συνάντηση με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς της περιοχής, παρουσιάζοντας τα προγράμματα δράσεων του Υπουργείου.
Αυτά αφορούν τρεις δράσεις κοινωφελούς εργασίας. Πρόκειται για την κοινωνική εργασία, τη σύσταση κοινωνικών επιχειρήσεων και τα τοπικά ολοκληρωμένα προγράμματα.
Στόχος των προγραμμάτων, στο επόμενο χρονικό διάστημα η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για τον Έβρο, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της ανεργίας, η οποία προσλαμβάνει μεγάλες διαστάσεις.
Να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός του προγράμματος για το κομμάτι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, είναι 30 εκατομμύρια ευρώ, το μεγαλύτερο από κάθε Περιφέρεια.
Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Άρης Γιαννακίδης ανέφερε στην συνάντηση, ότι «το έως τώρα αναπτυξιακό μοντέλο της Περιφέρειας αλλάζει, καθώς οι περιφερειακές δυνάμεις, θα έχουν τον πρώτο λόγο». Συνεχίζοντας ο κ. Γιαννακίδης τόνισε με έμφαση ότι πρέπει να υπάρξει μια διακομματική συνεννόηση, «προκειμένου να υπάρξει μια σεβαστή αναπτυξιακή πορεία, η οποία θα συνεχιστεί απρόσκοπτα».