Για πρώτη φορά οι Δήμοι της Ροδόπης δεν επιχορήγησαν κανένα πολιτιστικό Σύλλογο με αποτέλεσμα οι εκδηλώσεις να είναι υποτονικές
Απογοητευτικό το θέαμα στο Μεσοχώρι, το οποίο ενώ άλλες χρονιές κατακλυζόταν από εκατοντάδες Κομοτηναίους στην πλατεία, φέτος τα Κούλουμα γιορτάστηκαν σε αίθουσα παρουσία 30 ατόμων
«Είμαστε το πιο υποανάπτυκτο χωριό του Δήμου Κομοτηνής» λένε οι Μεσοχωρίτες, που ζητάνε την προσοχή της Δημοτικής Αρχής
Μανώλης Ταπατζάς : «Οι Σύλλογοι οφείλουν σε τέτοιους καιρούς να εξασφαλίζουν μόνοι τους τα έξοδα»
Η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας αλλά και οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή την Καθαρά Δευτέρα επηρέασαν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις εκδηλώσεις για τα Κούλουμα που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη Ροδόπη.
Φέτος, για πρώτη φορά μάλιστα, οι Δήμοι της Ροδόπης λόγω και της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται δεν χρηματοδότησαν κανέναν πολιτιστικό σύλλογο ούτε καν με ένα συμβολικό ποσό.
Φωτογραφίες από τα Κούλουμα στο Ροδίτη και το Μεσοχώρι δείτε ΕΔΩ.
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, οι εκδηλώσεις της Καθαράς Δευτέρας που πραγματοποιεί κάθε χρονιά στο Μεσοχώρι ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος.
Το έθιμο της Καθαράς Δευτέρας για τον οικισμό της Ροδόπης έχει μια παράδοση 25-30 ετών ενώ το Μεσοχώρι έχει δημιουργήσει μια μεγάλη παράδοση, καθώς κάθε χρόνο τέτοια ημέρα την περιοχή συνήθιζαν να επισκέπτονται εκατοντάδες Κομοτηναίοι αλλά και ξένοι.
Φέτος, το θέαμα στο Μεσοχώρι ήταν κυριολεκτικά απογοητευτικό. Τα Κούλουμα εορτάστηκαν μόνο από τα μέλη του Συλλόγου σε αίθουσα σε αντίθεση με άλλες χρονιές όπου οι δρόμοι του οικισμού έσφυζαν από ζωή ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί ήταν εκείνοι οι Κομοτηναίοι που επισκέφθηκαν τον οικισμό, όμως λόγω και της κατάστασης αποχώρησαν απογοητευμένοι. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που διαμορφώθηκε ήταν ότι φέτος έγινε μόνο ένα (1) καζάνι φασολάδας εν αντιθέσει με πέρσι όποτε έγιναν έντεκα (11) και μοιράστηκαν 1.000 κουπάκια φασολάδας.
Ο Στέφανος Λεοντίδης, Πρόεδρος Λαογραφικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Θρακιωτών «Οι Μεσοχωρίτες», σε δηλώσεις του στη «Φωνή» σημείωσε πως «είναι μια γιορτή που το κόστος της δεν είναι πολύ μεγάλο αλλά και πάλι ο Δήμος Κομοτηνής δεν μπόρεσε να μας επιχορηγήσει με κάποιο ποσό. Αυτό το έθιμο γίνεται στο Μεσοχώρι εδώ και 25 χρόνια, πρόκειται για μια μεγάλη γιορτή. Καθαρά Δευτέρα για το Μεσοχώρι σημαίνει πάρα πολλά. Ξεκινούσε από το Σάββατο και κορυφωνόταν τη Δευτέρα. Έχουμε ένα παράπονο από το Δήμο για το γεγονός ότι δεν είχαμε καν ούτε μια ενημέρωση. Τελευταία στιγμή εγώ ενδιαφέρθηκα και μου είπαν ότι φέτος δεν θα υπάρξει καμιά βοήθεια. Εμείς πάντως σαν Σύλλογος διαθέσαμε ένα ποσό για να πραγματοποιηθούν και φέτος τα Κούλουμα στο Μεσοχώρι και πιστεύω ότι και ο Δήμος θα μπορούσε να διαθέσει κάποιο ποσό της τάξεως των 500-1.000 ευρώ καθώς το κόστος είναι μικρό.
Έρχεται πάρα πολύς κόσμος συνέχεια και δεν μπορούμε να τον εξυπηρετήσουμε. Πέρσι είχαμε εξυπηρετήσει πάνω από 1.000 άτομα. Εμείς δεν θέλαμε 1.000 ευρώ, έστω και με 500 ευρώ θα μπορούσαμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο.
Πέρσι κάναμε 11 καζάνια φασολάδας ενώ φέτος μόνο ένα (1) προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα μέλη του Συλλόγου αλλά και για να μη χαθεί το έθιμο. Το Μεσοχώρι έχει δύο έθιμα να γιορτάζει κάθε χρόνο, ένα της Καθαράς Δευτέρας και ένα του Τίμιου Σταυρού. Χάνονται οι αξίες μας σιγά – σιγά και απογοητευόμαστε».
«Το χωριό μας είναι το πιο υποανάπτυκτο του Δήμου Κομοτηνής»
Ο κ. Λεοντίδης, πέρα από τις εκδηλώσεις για την Καθαρά Δευτέρα, αναφέρθηκε επίσης και στα προβλήματα του Μεσοχωρίου. «Το χωριό μας ήταν και είναι το πιο υποανάπτυκτο χωριό από όλα τα χωριά της πόλης. Είμαστε οι πιο παλιοί δημότες της Κομοτηνής από τα χωριά. Μπήκανε τώρα με τον «Καλλικράτη» νέα χωριά στο Δήμο Κομοτηνής και έχουνε περισσότερες προτεραιότητες από εμάς. Δεν το θέτουμε ανταγωνιστικά αλλά θέλουμε να μας προσέξουν και εμάς. Θέλουμε ανάπτυξη.
Ζητάμε τα στοιχειώδη τουλάχιστον, όπως φωτισμό, πεζοδρόμιο, οδοσήμανση, κάποιες παιδικές χαρές» επεσήμανε ο Στέφανος Λεοντίδης.
Όσον αφορά τον Σύλλογο, αυτός ιδρύθηκε το 2007 με σκοπό τον κοινό αγώνα των κατοίκων του οικισμού για την ανάπτυξη του, έχει περίπου 150 μέλη ενώ αξίζει να σημειωθεί πως τα μέλη του πρόσφατα υιοθέτησαν και ένα μικρό παιδία από την Αφρική, τη Ζανέν. «Κάθε μήνα ο Σύλλογος δίνει 23 ευρώ για την ενίσχυση αυτού του παιδιού, μας στέλνει τα γράμματα του, υπάρχει μια επικοινωνία. Είναι ένα κοινωνικό θέμα το οποίο πιστεύω ότι θα μπορούσε να γίνει παράδειγμα και για άλλους Συλλόγους» τόνισε ο Στέφανος Λεοντίδης, ο οποίος ευχήθηκε σε όλο τον κόσμο χρόνια πολλά και καλή Σαρακοστή με υγεία, δύναμη και ευτυχία.
Μανώλης Ταπατζάς : «Οι Σύλλογοι οφείλουν σε τέτοιους καιρούς να εξασφαλίζουν μόνοι τους τα έξοδα»
Το έθιμο της Καθαράς Δευτέρας εορτάστηκε και φέτος στο Ροδίτη, όπως είθισται κάθε χρόνο, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του οικισμού. Ο κακός καιρός επηρέασε και εκεί την προσέλευση του κόσμου, η οποία ήταν μικρότερη σε σχέση με άλλες χρονιές.
«Ο καιρός λίγο μας τα χάλασε αλλά δεν πειράζει, πάλι έχουμε κόσμο, ευτυχώς έχουμε την αίθουσα» μας είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Μανώλης Ταπατζάς.
Σύμφωνα πάντως με τον ίδιο, η οικονομική κρίση που έπληξε και το Δήμο Κομοτηνής δεν επηρέασε τον εορτασμό του εθίμου στο Ροδίτη καθώς «αυτά που ήταν να τα κάνουμε εμείς τα κάναμε. Ο Σύλλογος μας δεν χορηγήθηκε με κανένα ποσό από τον Δήμο αλλά πρέπει να πω ότι δεν υπήρχε και καμιά τέτοια απαίτηση.
Επειδή ζω τα πράγματα μέσα στο Δήμο ξέρω την κατάσταση που επικρατεί. Ο Δήμος είναι σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, όλοι το γνωρίζουμε αυτό, καλό είναι να συμπαραστεκόμαστε κι εμείς στις δύσκολες στιγμές που περνάει. Η οικονομική κρίση είναι πάρα πολύ μεγάλη και ότι μπορούμε ας το κάνουμε σαν Σύλλογοι μόνοι μας. Ας φροντίζουμε να έχουμε καλή λειτουργία ώστε να έχουμε έσοδα, τα οποία θα τα χρησιμοποιούμε για τέτοιους σκοπούς».
Τα μέλη του Συλλόγου έφτιαξαν τέσσερα (4) καζάνια φασολάδας ενώ προμηθεύτηκαν και λαγάνες για 400 άτομα ενώ τέλος, όσον αφορά τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ροδίτη, αυτός ιδρύθηκε το 2009 και απαριθμεί γύρω στα 170 άτομα εκ των οποίων τα πιο πολλά είναι ενεργά.