«Είμαστε στην πιο δύσκολη καμπή» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, όπου συζητείται ο προϋπολογισμός του 2011, προαναγγέλλοντας «δύσκολες αποφάσεις». Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι η κυβέρνηση ανέλαβε τις ευθύνες της και κάλεσε την αντιπολίτευση να αναλάβει τις δικές της, αφήνοντας αιχμές για της στάση τόσο των άλλων κομμάτων, όσο και για τους επικριτές στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Σε τεταμένο κλίμα και υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή.
Το 2011, προανήγγειλε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «θα είναι μια χρονιά στην οποία θα έχουμε πλήρη αναδιάρθρωση των δημοσίων επιχειρήσεων, θα ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα. Θα είναι μια χρονιά αποκατάστασης της αξιοπιστίας της χώρας μας, ενώ θα έχουμε μια οικονομία με σταθερούς κανόνες». «Είμαστε σε ένα τέλος εποχής» τόνισε, συμπληρώνοντας πως «αυτή η μετάβαση δεν είναι εύκολη».
Ασκώντας κριτική στην Αντιπολίτευση, ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε τη ΝΔ να μιλήσει καθαρά για το παρελθόν της, την Αριστερά να εξηγήσει τι ακριβώς σημαίνει «άλλη πολιτική» και απέρριψε την κριτική για υφεσιακή πολιτική από πλευράς της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «η ανάπτυξη δεν είναι κάτι το οποίο παραγγέλνεται». «Η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος είναι αναπτυξιακή πολιτική» πρόσθεσε.
«Να δεχθώ 100 φορές πως δεν έγιναν όλα σωστά, πως έγιναν λάθη και αστοχίες, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας, τι έχει ο καθένας παραδώσει και παραλάβει σε αυτή τη χώρα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.
Αιχμές άφησε ο κ. Παπακωνσταντίνου και για τους εσωκομματικούς επικριτές της οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται. «Πόσο σοσιαλιστική είναι ακριβώς η χρεοκοπία; Και ποιους πλήττει αυτή; Πλήττει το μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο μπορεί να φυγαδεύσει τα χρήματά του στο εξωτερικό; Ή πλήττει τους πιο ευάλωτους στην ελληνική κοινωνία;» αναρωτήθηκε.
«Πόσο σοσιαλιστές θα μας έκανε και πόσο θα προστατεύαμε τους εργαζόμενους αν δεν κάναμε τίποτα για να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις στη ζωή στη διάρκεια μίας κρίσης; Πόσο σοσιαλιστικό και αλληλέγγυο μεταξύ των γενεών θα ήταν να αφήναμε το συνταξιοδοτικό να καταρρεύσει και να πούμε στο σημερινό 50άρη ότι δεν υπάρχει σύνταξη για σένα;» δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
«Έχουμε να αποδείξουμε ότι οι θυσίες τις οποίες κάνουν οι πολίτες δεν θα πάνε χαμένες. Και προσπαθούμε αυτό να αποδείξουμε με την καθημερινή μας πρακτική. Αλλά αντίθετα με αυτά που πολλοί σπεύδουν να πουν, δεν έχουμε πουλήσει την ψυχή μας. Η ψυχή μας είναι στην κοινωνία. Γιατί από την κοινωνία προερχόμαστε και στην κοινωνία και μόνο λογοδοτούμε» είπε ο υπουργός Οικονομικών.
«Αποδεικνύουμε καθημερινά, πως όλες οι θυσίες που ζητήσαμε, δεν τις σπαταλάμε σε προσωπικές στρατηγικές, αλλά σε μια φωνή πιο δυνατή για τη χώρα και τον πρωθυπουργό της, για μια αξιοπιστία και κύρος που η Ελλάδα νόμιζε πως είχε κατακτήσει, αλλά που έχασε τα τελευταία 5-6 χρόνια» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.
Πυρ ομαδόν από Δεξιά και Αριστερά
Ο Προκόπης Παυλόπουλος (ΝΔ) χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως απολύτως εικονικό και ανεπίδεκτο εκτέλεσης. Είπε δε ότι αυτό είναι το τίμημα που πληρώνει το ΠΑΣΟΚ για «εκείνο το αλήστου μνήμης ‘λεφτά υπάρχουν’». Κατά τον βουλευτή της ΝΔ, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και η κυβέρνηση, «επιχειρούν με κάθε μέσο και επιστρατεύοντας κάθε ψευδές στοιχείο» να υποστηρίξουν ότι για την κατάσταση της οικονομίας φταίει η ΝΔ.
Την τελευταία φράση από την ομιλία του υπουργού Οικονομικών ότι «δεν λογοδοτεί η κυβέρνηση σε κανέναν παρά μόνον στην κοινωνία, όπου είναι και η ψυχή μας » επέλεξε για να σχολιάσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας στην ομιλία του επί του προϋπολογισμού. Ο βουλευτής έκρινε ότι ο υπουργός μάλλον από τύψη είπε την κουβέντα αυτή, «για να διασκεδάσει τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την εντολή γα υπογραφή του μνημονίου» και έκρινε ότι «ο υπουργός δεν διαχειρίστηκε με την απαιτούμενη δημοκρατική ευπρέπεια την υπόθεση αυτή».
Ο Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ) κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ζητάει από τον ελληνικό λαό να γυρίσει 100 χρόνια πίσω, χρησιμοποιώντας το Μνημόνιο και το δημόσιο χρέος ως «μπαμπούλες», αλλά, όπως είπε, αυτά θα γίνουν μπούμερανγκ. «Ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε από όλο το Κοινοβούλιο ειλικρίνεια. Στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ για τη μόνη αλήθεια που κόπτεστε, είναι για τους εταίρους σας και το ΔΝΤ. Όμως, στην εργατική τάξη συνεχίζετε να λέτε ψέματα». Όπως όταν λέγατε ότι δεν θα υπάρξουν νέα αντιλαϊκά μέτρα και την ίδια στιγμή σαρώνετε τα πάντα», σημείωσε.
Τη δημιουργία μιας Επιτροπής Λογιστικού Προσδιορισμού και Ελέγχου του Δημοσίου Χρέους που θα απαρτίζεται από γνώστες και αδιαμφισβήτητα αξιόπιστους, κατά τα πρότυπα του Ισημερινού, όπου διέγραψαν ένα μέρος του χρέους τους, πρότεινε εκ μέρους του ΛΑΟΣ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Α.Ροντούλης. Άσκησε επίσης κριτική τόσο στην κυβέρνηση όσο και στις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και ζήτησε να πουν στον ελληνικό λαό ότι «είναι ανίκανοι και πρόδωσαν την εμπιστοσύνη του λαού».
Ενοχλημένος με τον υπουργό Οικονομικών και την εισήγησή του, εμφανίστηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θ.Δρίτσας, υπενθυμίζοντας πως το καταναλωτικό μοντέλο ανάπτυξης που αφορίζει σήμερα ο υπουργός, η Αριστερά το στηλιτεύει τα τελευταία είκοσι χρόνια, από την εποχή της εισαγωγής του «με το δόγμα Σημίτη-Χριστοδουλάκη». Για τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Οικονομικών «είναι ταυτισμένος απόλυτα με όλες αυτές τις δοξασίες του διεθνούς κεφαλαίου. Το θέμα όμως, είναι πώς θα αντισταθεί η πολιτική -και όχι πώς θα προσαρμοστεί».
Η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη (επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμμαχίας) κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εφαρμόζει λανθασμένη πολιτική γιατί προσπαθεί να μειώσει τα ελλείμματα κυρίως μέσω της αύξησης των φορολογικών συντελεστών και όχι ρίχνοντας το βάρος στο σκέλος των δαπανών του δημοσίου τομέα, «όπου κρύβονται -οι εξοργισμένοι σήμερα- κομματικοί στρατοί». Για τη ΝΔ είπε ότι είναι δέσμια του λαϊκισμού της ηγεσίας της και για την Αριστερά ανέφερε ότι η επαναστατική γυμναστική διώχνει και τους τελευταίους επενδυτές.
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι, «κανείς αγορητής της αντιπολίτευσης δεν είπε πως αυτός ο Προϋπολογισμός δεν είναι αξιόπιστος». Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου δήλωσε μεταξύ άλλων: «Δεν είναι το Μνημόνιο το πραγματικό περιεχόμενο της εθνικής προσπάθειας. Το Μνημόνιο είναι το δεκανίκι που έχουμε απόλυτη ανάγκη, μέχρι να σταθούμε ξανά στα πόδια μας».