Ομόφωνα απέρριψαν οι πρυτάνεις το κείμενο των προτάσεων του υπουργείου Παιδείας για αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κατά την έκτακτη συνεδρίασή τους στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου το Σάββατο, έπειτα από συζητήσεις περίπου δέκα ωρών.
Έξω από το χώρο της συνεδρίασης είχαν συγκεντρωθεί, επίσης κατά των προτεινόμενων αλλαγών, φοιτητές αλλά και διδάσκοντες σε ΑΕΙ και ΤΕΙ ενώ στο χώρο ήταν παρούσες και δυνάμεις της αστυνομίας για αποτροπή επεισοδίων. Η σύνοδος των πρυτάνεων αποφάσισε να επιτρέψει σε αντιπροσωπεία των διαμαρτυρομένων φοιτητών, αλλά και των διδασκόντων, να μπουν στην αίθουσα της συνεδρίασης και να διαβάσουν ψήφισμα με τις συγκεκριμένες θέσεις των φοιτητών και των καθηγητών.
Οι πρυτάνεις, αναφέρουν οι πληροφορίες στο κείμενο που θα συντάξουν και θα περιλάβουν την απόφασή τους, θα ζητήσουν από το υπουργείο να αποσύρει τις προτάσεις, και θα εκθέσουν τις δικές τους απόψεις για την αναβάθμιση του Πανεπιστημίου.
«Όλοι αποδέχονται ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση χρειάζεται αλλαγές, αλλά προς την κατεύθυνση της πλήρους αυτοδιοίκησης, της απρόσκοπτης κρατικής χρηματοδότησης και της δωρεάν παιδείας» ανέφεραν οι πρυτάνεις, υπογραμμίζοντας πως τα ΑΕΙ διοικούνται από εκλεγμένα όργανα της πανεπιστημιακής κοινότητας, τις συγκλήτους και τα πρυτανικά συμβούλια.
Οι πρυτάνεις αποφάσισαν επίσης να αρχίσουν κύκλο επαφών με όλα τα πολιτικά κόμματα στα οποία θα εκθέσουν τις θέσεις τους για αλλαγές στα Ιδρύματα, ενώ προτίθενται να ζητήσουν και μάλιστα σε αυστηρό τόνο, όπως είπαν, να σταματήσει η απαξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου και των λειτουργών του.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιάννης Παλλήκαρης, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα έχει βασικές διαφορές με το Υπουργείο, υπενθυμίζοντας πως οι πρυτάνεις έχουν απορρίψει το βασικό κορμό των αλλαγών ήδη από την σύνοδο του Οκτωβρίου στο Ρέθυμνο.
«Δεν υπάρχει κατάλληλο περιβάλλον διαλόγου» είπε χαρακτηριστικά, εννοώντας τις τελευταίες εγκυκλίους του υφυπουργού Παιδείας, Γ.Πανάρετου, σχετικά με την οικογενειοκρατία στα Ιδρύματα, αλλά και την τελευταία εγκύκλιο που έστειλε, σύμφωνα με την οποία αν τα Πανεπιστήμια δεν απαντούν στα ερωτήματα του Υπουργείου εγκαίρως τότε από την ερχόμενη χρονιά θα αναστέλλεται η χρηματοδότησή τους μέχρι να απαντήσουν.
Ο Γ.Παλλήκαρης ανέφερε επίσης πως εάν το υπουργείο εμμείνει στις θέσεις του τότε θα πρέπει να αναμένουμε παρατεταμένη αναταραχή στα Πανεπιστήμια.
Οι φοιτητές, από την πλευρά τους, εξέφρασαν την αντίδρασή τους στο σύνολο των αλλαγών που προτείνει το Υπουργείο, κατήγγειλαν τον διάλογο του Υπουργείου ως «ψεύτικο» και τόνισαν ότι ολόκληρη η ακαδημαϊκή κοινότητα εναντιώνεται στις αλλαγές, που στοχεύουν, όπως εκτιμούν, στην κατάλυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Την σκληρότερη στάση κρατά το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που θέτει ως απαραίτητο όρο για να προσέλθει στο διάλογο με το Υπουργείο, την απόσυρση των εν λόγω προτάσεων και η συζήτηση να γίνει επί των κοινών προτάσεων των Πανεπιστημίων.