Βέβαιος ότι η τέταρτη δόση του δανείου, αλλά και η επιτυχής ολοκλήρωση της προσπάθειας εξόδου της χώρας από την κρίση δεν πρόκειται να τεθούν σε κίνδυνο, «εφόσον συνεχίσουμε την προσπάθεια που ξεκινήσαμε αταλάντευτα, σταθερά, συλλογικά και μεθοδικά», εμφανίζεται ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου.
Μιλώντας στην Καθημερινή της Κυριακής, ο πρωθυπουργός τονίζει ότι η κυβέρνηση «είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και μπορεί να το κάνει, γιατί η κοινωνία στηρίζει αυτή την προσπάθεια».
Στη συνέχεια, θέτει ως προτεραιότητα την εξυγίανση των ζημιογόνων ΔΕΚΟ. «Έφτασε η ώρα να λύσουμε και αυτό το πρόβλημα, απλώς γιατί δεν πάει άλλο, γιατί έφτασε ο κόμπος στο χτένι» αναφέρει και υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση δεν αναζητεί εξιλαστήρια θύματα, δεν θέλει να τιμωρήσει κάποια κοινωνική ομάδα ή κάποιον κοινωνικό χώρο.
Ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να φορτίσει το πολιτικό κλίμα και απευθύνει πρόσκληση συναίνεσης προς τα κόμματα, παρ’ ότι δεν αναφέρεται ρητά στην προοπτική συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς. «Οι περιστάσεις επιβάλλουν να συμβάλουμε όλοι στην προσπάθεια που κάνει η χώρα και αυτό αφορά πρωτίστως τις πολιτικές δυνάμεις» αναφέρει και συμπληρώνει: «Η πόρτα μου θα είναι πάντα ανοικτή και η θετική ανταπόκριση απ’ όλους θα ήταν χρήσιμη για τη χώρα, ιδιαίτερα σε μεγάλα και κρίσιμα θέματα, όπως για παράδειγμα οι αλλαγές που θέλουμε να προχωρήσουμε στην παιδεία, αλλά και θέματα όπως οι αποκρατικοποιήσεις ή οι αλλαγές στις ΔΕΚΟ».
Ερωτηθείς για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων εντός του 2011 αναφέρει ότι «αυτές τι αποφάσεις θα τις καθορίσει η ανάγκη παρέμβασης αν’α φορέα και ανά τομέα. Και ανά περίπτωση, μπορεί να είναι αναδιοργάνωση, μπορεί να είναι συγχώνευση, μπορεί να είναι κατάργηση, μπορεί να είναι ιδιωτικοποίηση, μπορεί να είναι μετοχοποίηση. Αλλού θέλουμε να έχουμε μια κρατική παρουσία, αλλού δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να υπάρχει κρατική παρουσία».
Σε ερώτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου απαντά ότι είναι πράγματι μια από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις, η οποία πολύ σύντομα θα γίνει πράξη. Ωστόσο, η ακριβής ημερομηνία συζήτησης και εισαγωγής στη Βουλή δεν είναι ακόμη προσδιορισμένη, αφού υπάρχουν πολλά νομοσχέδια σε προτεραιότητα λόγω των υποχρεώσεων που πρέπει να εκπληρωθούν σε πολύ σφικτά χρονοδαγράμματα.
Τέλος, ο πρωθυπουργός δεν κρύβει τον προβληματισμό του για τις εξελίξεις συνολικά στην Ευρώπη, εν όψει και της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου. Ο κ. Παπανδρέου αναφέρει ότι οι διαβουλεύσεις είναι διαρκείς, ώστε να γίνουν κατανοητές οι θέσεις της Γερμανίας, αλλά και «να δούμε ποιες θα είναι οι επιπτώσεις κάθε πρότασης».