Δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, εάν δεν επιλυθεί το Κυπριακό ξεκαθάρισε ο Γιώργος Παπανδρέου μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.
Οι δύο ηγέτες επανέλαβαν τη βούληση Αθήνας και Λευκωσίας για μια λύση διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, του Διεθνούς Δικαίου και του Κοινοτικού Κεκτημένου.
Οι δύο πλευρές χαρακτήρισαν χρήσιμη και γόνιμη τη συνάντηση και, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, η Αθήνα στηρίζει απόλυτα τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για έναν έντιμο συμβιβασμό, χωρίς στενά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία.
Εξέφρασε την ελπίδα ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα δείξει την απαραίτητη βούληση για την εξεύρεση μιας λύσης, βιώσιμης και λειτουργικής, η οποία θα τερματίσει την παράνομη κατοχή και θα συγκροτηθεί μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, δηλαδή, ένα κράτος με μία κυριαρχία και μία διεθνή προσωπικότητα, με βάση τις αρχές και τις αξίες του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Ο Γ.Παπανδρέου τόνισε ότι η ελληνική πλευρά είναι αμετακίνητη και στηρίζει τον αγώνα για την επανένωση του νησιού, ενώ διαβεβαίωσε ότι το Κυπριακό είναι ψηλά στην ατζέντα της ελληνικής πολιτικής.
«Είμαστε ευγνώμονες για την ανιδιοτελή, πλήρη και καθημερινή στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης» τόνισε ο Δ.Χριστόφιας και ανέφερε ότι δεν είναι μόνο οι συναντήσεις τους που το μαρτυρούν, αλλά και η συνεχής αλληλοενημέρωση και οι κοινές προσπάθειες που καταβάλλονται για την πλήρη ανεξαρτησία της Κύπρου και την επανένωση του νησιού.
Σχετικά με τη συνάντηση στη Ν.Υόρκη, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι δεν επρόκειτο για «τριμερή» συνάντηση, γιατί ο όρος αυτός δημιουργεί συνειρμούς για τετραμερείς ή πενταμερείς συναντήσεις.
Η εισήγηση του τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, πρόσθεσε ο κ. Χριστόφιας, δεν έγινε αποδεκτή, ούτε από εμάς, ούτε από τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος μας κάλεσε, έκανε μια γενική αναφορά στη μέχρι τώρα πορεία του θέματος και στη συνέχεια αναζητήθηκαν διάφορες συγκλίσεις και αποκλίσεις.
Ο κ. Χριστόφιας τάχθηκε εναντίον κάθε προσπάθειας που αποσκοπεί να θέσει στενά και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και ανέφερε ότι το γεγονός ότι κάλεσε ο ΓΓ τις δύο πλευρές στη Γενεύη δεν αποτελεί χρονοδιάγραμμα, αφού δεν υπάρχει μπροστά μας, όπως είπε, οποιοδήποτε σχέδιο λύσης, για να πούμε αν το δεχόμαστε ή όχι.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις προοπτικές που διανοίγονται στο εξής, ο κ. Χριστόφιας δεν φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος.
«Λαμβάνοντας υπόψη τις σκληρές θέσεις Έρογλου στο περιουσιακό, αναρωτιέμαι γιατί επιμένει να υπάρχει κατάληξη. Θέλει να καταλήξουμε σε αδιέξοδο» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης μαζί με την Τουρκία σχεδιάζουν την προώθηση «ενός δεύτερου κράτους της Κύπρου».
Ο κ. Χριστόφιας απηύθυνε χαιρετισμό στη Βουλή με αφορμή τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Νωρίτερα είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο
Κατά τη συζήτηση που διεξήχθη, ο κ. Χριστόφιας ενημέρωσε τον κ. Πετσάλνικο για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά και την πρόσφατη συνάντηση στη Νέα Υόρκη υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.
Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου επαναβεβαίωσε την πλήρη στήριξη της Ελλάδας, του πολιτικού της κόσμου και του ελληνικού λαού στην Κυπριακή Δημοκρατία, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «για εμάς εδώ, όλες τις πολιτικές δυνάμεις, τους Έλληνες βουλευτές και σύσσωμο τον Ελληνισμό το Κυπριακό αποτελεί την κορυφαία εθνική μας προτεραιότητα».