Σε εξοικονόμηση ενός δισ. ευρώ φαρμακευτικής δαπάνης στοχεύει το υπουργείο Εργασίας με την πλήρη ανάπτυξη της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης τον επόμενο χρόνο, που θα εφαρμοστεί πιλοτικά από τις 18 Οκτωβρίου για τον ΟΑΕΕ και θα επεκταθεί τον επόμενο χρόνο σε ΙΚΑ και ΟΓΑ.
Όπως ανέφερε την Τρίτη η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, η κυβέρνηση υπολογίζει ότι το μέτρο σε συνδυασμό με την ανατιμολόγηση των φαρμάκων η φαρμακευτική δαπάνη θα μειωθεί συνολικά κατά συνολικά 2 δισ. ευρώ το 2011.
Το νέο νομοσχέδιο εγκρίθηκε τη Δευτέρα από το Υπουργικό Συμβούλιο και αναμένεται να γίνει νόμος του κράτους το αργότερο κατά το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.
Όπως τόνισε η Υπουργός, η εξυγίανση και ο εκσυγχρονισμός των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης αποτελούν προτεραιότητες για τη χορήγηση αξιοπρεπών συντάξεων, διότι, εάν δεν περιοριστεί σημαντικά η σπατάλη, όπως αυτή παρατηρείται στη φαρμακευτική δαπάνη, εάν δεν καταπολεμηθεί η εισφοροδιαφυγή, η εισφοροαποφυγή και η αδήλωτη εργασία, ο στόχος των αξιοπρεπών συντάξεων δεν θα επιτευχθεί.
Παράλληλα, έχουν ενταθεί οι έλεγχοι που έχουν ξεκινήσει από τον Απρίλιο προς ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ για διαπίστωση υπερβολικής συνταγογράφησης όπως και οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο 5% των συνταγών για αξιόπιστη συνταγογράφηση.
Ήδη διενεργείται διοικητικός έλεγχος από το ΙΚΑ για περιπτώσεις γιατρών που εμφανίζονταν να συνταγογραφούν φάρμακα αξίας μέχρι και 250.000 ευρώ το μήνα. Οι περιπτώσεις αυτές θα «ελεγχθούν μία προς μία και θα επιβληθούν αντίστοιχες ποινές» υπογραμμίζει το υπουργείο.
Επίσης, προωθείται η συνεργασία των μεγάλων Ταμείων, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, αλλά και του ΟΠΑΔ, για την υποβολή πορίσματος με στόχο εντός του 2011 ενιαία δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία, με προοπτική -μετά από πιλοτική εφαρμογή- να μεταφερθεί στο Υπουργείο Υγείας, ενώ εντός του 2010 προκηρύσσεται διαγωνισμός για να μπει σύμβουλος σε κάθε Ταμείο για την εγκατάσταση ενός σύγχρονου μηχανογραφικού συστήματος ελέγχου δαπανών – εσόδων.
Επιπλέον, η Λ.Κατσέλη ανακοίνωσε την αναβάθμισης της υπηρεσίας Πληροφορικής του υπουργείου για την αποτελεσματική συγκέντρωση της πληροφορίας από τις δράσεις, τη δρομολόγηση της διασύνδεσης ΣΕΠΕ, ΙΚΑ και ΟΑΕΔ ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των ελέγχων και η online εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων ενώ ανέφερε ότι τον επόμενο μήνα δημιουργούνται τα δύο πρώτα «Κοινωνικά ΚΕΠ» (ένα για την κοινωνική ασφάλιση στη Σταδίου 29 και ένα για την εργασία στο Υπουργείο Εργασίας στην Πειραιώς 40).
Το υπουργείο ανακοίνωσε επίσης ότι έχει ξεκινήσει η απαραίτητη προεργασία για να ξεκινήσει το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την διατήρηση 400.000 θέσεων εργασίας με επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών.
Τέλος, διευκρίνισε ότι η προώθηση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας αφορά στη δυνατότητα κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και με συγκεκριμένους όρους μικρών αποκλίσεων από την εκάστοτε ισχύουσα για την επιχείρηση συλλογική σύμβαση.
Στη συνέντευξη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης, τόνισε ότι το Υπουργείο είναι πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου για κάλυψη ενός ελλείμματος περίπου 3 δισ. ευρώ στα Ασφαλιστικά Ταμεία, οπότε το 2011 το σύστημα αναμένεται να είναι πλεονασματικό ενώ επετεύχθη παραπέρα μείωση των δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη.
Το 2010, το υπουργείο εκτιμά ότι η μείωση θα είναι της τάξης του 8%. Το 2011, θα υπάρξει επιπλέον μείωση 10%, που σημαίνει ότι η συνολική εξοικονόμηση σε σχέση με το 2009 θα είναι 18% με 20% στις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης -δηλαδή, όπως ανέφερε ο υφυπουργός, κέρδος 1,8 δισ. ευρώ για όλο το σύστημα.
Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία εκφράζει αμφιβολίες για το κατά πόσον θα επιτευχθούν οι στόχοι, με τον βουλευτή Μάριο Σαλμά να σχολιάζει ότι «αναρωτιέται κανείς για την αξιοπιστία της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, όταν από 1,2 δισ. ευρώ που εκτιμούσε τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης τον Ιανουάριο, για το 2010, ως Υπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, τώρα την εκτιμά σε 500 εκατ. ευρώ».
Ο ίδιος ανέφερε επίσης: «από τον περασμένο Οκτώβριο έως και τον Ιούλιο μειώθηκε ελάχιστα η φαρμακευτική δαπάνη των Ταμείων. Συγκεκριμένα στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, η δαπάνη του δεκαμήνου ήταν 1,76 δισ. ευρώ, έναντι 1,72 δισ. ευρώ το αντίστοιχο προηγούμενο δεκάμηνο» καταλήγοντας πως πρόκειται για «60 εκατ. ευρώ μείωση σε δεκαμηνιαία βάση, που μετακυλήθηκε στην τσέπη των ασφαλισμένων, λόγω των 800 μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων που έπαψαν να καλύπτουν τα Ταμεία και της χορήγησης των 89 ακριβών φαρμάκων από τα νοσοκομεία».
Το ΚΚΕ αντέδρασε στις αναφορές της υπουργού Εργασίας για την προώθηση της «ευελιξίας στην αγορά εργασίας, αναφέροντας σε ανακοίνωσή του ότι «η ελαστικοποίηση των μισθών, με την καταστρατήγηση του θεσμού της συλλογικής σύμβασης, που εξήγγειλε η Λ.Κατσέλη, με πρόσχημα την προστασία των θέσεων εργασίας αποτελεί ένα ακόμα βάρβαρο μέτρο, προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου».