Επανήλθε σήμερα, Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2025, η σελίδα της «Φωνής της Ροδόπης» στο Facebook, έπειτα από 33 ημέρες αδικαιολόγητης φίμωσης.
Όπως είναι γνωστό στους αναγνώστες μας, η σελίδα μας στο Facebook είχε απενεργοποιηθεί ξαφνικά από τις 24 Σεπτεμβρίου 2025, με τη Meta να επικαλείται λόγους «παραβίασης των όρων κυβερνοασφάλειας». Την ίδια ημέρα απενεργοποιήθηκε και το προσωπικό προφίλ του διαχειριστή της σελίδας, Λευτέρη Γλερίδη, το οποίο επανενεργοποιήθηκε λίγες ημέρες αργότερα, αφού η εταιρεία αναγνώρισε ότι επρόκειτο για σφάλμα.
Ωστόσο, η σελίδα παρέμενε ανεξήγητα κλειδωμένη, γεγονός που μας ανάγκασε να απευθυνθούμε στη Δικαιοσύνη κατά της Meta, επικαλούμενοι ευθεία παραβίαση της ενωσιακής νομοθεσίας και ειδικότερα του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA).
Την υπόθεση χειρίστηκε επιτυχώς η δικηγόρος Ροδόπης, Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, η οποία κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ζητώντας και πετυχαίνοντας την έκδοση προσωρινής διαταγής, με την οποία η Meta διατάχθηκε να επανενεργοποιήσει άμεσα τη σελίδα.
Η διαταγή αυτή κοινοποιήθηκε στην έδρα της «Meta Platforms Ireland Limited» στην Ιρλανδία με ειδική διαδικασία, και η εταιρεία, μετά την κοινοποίηση, προχώρησε επιτέλους σήμερα στην επαναφορά της σελίδας μας στο Facebook.
Σε δήλωσή της, η κ. Στογιαννίδου αναφέρει ότι «η υπόθεση αυτή έχει ιδιαίτερο νομικό ενδιαφέρον και είναι πρωτόγνωρη για την περιοχή μας, καθώς παρόμοια δεν είχε απασχολήσει στο παρελθόν το Πρωτοδικείο Ροδόπης». Τονίζει, επίσης, ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός πως η Ελληνική Δικαιοσύνη επέδειξε άμεσα αντανακλαστικά απέναντι στην παραβίαση του ενωσιακού δικαίου και του οικείου Ευρωπαϊκού Κανονισμού, ο οποίος θεσπίστηκε ακριβώς για να ενισχύσει το νομικό πλαίσιο λειτουργίας των ψηφιακών πλατφορμών – όπως το Facebook – και να προστατεύσει τους χρήστες από παράνομες ενέργειες όπως αυτές της Meta, που, ιδίως όταν αφορούν ενημερωτικές και ειδησεογραφικές σελίδες, πλήττουν ευθέως την ελευθερία του Τύπου».
Μετά από αυτήν την τόσο αίσια εξέλιξη της υπόθεσης – η οποία θα έχει και συνέχεια – επανερχόμαστε ακάθεκτοι στο έργο της ελεύθερης και αμερόληπτης ενημέρωσης, με συνεχή παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κόντρα στις «Κασσάνδρες» που προέβλεπαν ότι η δικαστική μας δικαίωση θα παρέμενε γράμμα κενό και η σελίδα μας στο Facebook θα έμενε δια παντός απενεργοποιημένη.

























































