Την αντίδραση του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας προκάλεσε η ενέργεια του αρχηγού ΓΕΕΘΑ να προσφέρει τον ιστορικό χάρτη της Θράκης στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, στο περιθώριο της 18ης Συνόδου των Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων των Βαλκανικών Χωρών.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικών μέσων, όπως η εφημερίδα Sözcü, ανώνυμες πηγές του τουρκικού ΥΠΕΘΑ έκαναν λόγο για «εργαλειοποίηση του παρελθόντος», υποστηρίζοντας πως τέτοιες κινήσεις δεν είναι τίποτε άλλο από «νοσταλγικές παρηγοριές» και καλώντας τους Έλληνες αξιωματούχους να «κατανοήσουν και να αποδεχθούν τα γεγονότα».
Η απάντηση της Αθήνας στις αιτιάσεις της Άγκυρας ήταν έντονη, με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δια των πηγών του να διευκρινίζει ότι το δώρο ήταν καθαρά συμβολικού χαρακτήρα και χαρακτηρίζει «φαιδρές» τις αντιδράσεις της Τουρκίας.
Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, ο χάρτης που επέδωσε ο στρατηγός Χούπης στον Πατριάρχη είναι ο «Thraciae Veteris Typus» του 1585, έργο του φλαμανδού χαρτογράφου και γεωγράφου Αβραάμ Ορτέλιους. Ο εν λόγω χάρτης αποτυπώνει την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Θράκης, περιλαμβάνοντας τα Στενά των Δαρδανελίων, την Προποντίδα, τον Βόσπορο, την Κωνσταντινούπολη, τον Εύξεινο Πόντο και τα νησιά Ίμβρο, Τένεδο, Λήμνο, Σαμοθράκη και Θάσο.

«Ο χάρτης επελέγη ως συμβολικό δώρο στον Παναγιώτατο, επειδή απεικονίζει την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Ίμβρο», σημειώνουν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας με νόημα ότι η τουρκική δυσφορία για έναν χάρτη του 16ου αιώνα προκαλεί τουλάχιστον απορία — ιδίως από μια χώρα που συνεχίζει να επικαλείται τον ανύπαρκτο, κατά το Διεθνές Δίκαιο, χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας».«Το να διαμαρτύρονται για χάρτη της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου “πηγές” του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, μιας χώρας που επικαλείται εν έτει 2025 χάρτη της “Γαλάζιας Πατρίδας”, αγγίζει τα όρια της φαιδρότητας», τόνισαν οι πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.