Για «απαράδεκτη απόφαση που πρέπει να ακυρωθεί», κάνει λόγο ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σχετικά με την απόφαση της Αιγύπτου να δημεύσει τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, το αρχαιότερο εν λειτουργία χριστιανικό μοναστήρι στον κόσμο.
Ο Βουλευτής Ροδόπης καλεί την ελληνική κυβέρνηση να κινητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα και να αναλάβει πρωτοβουλίες, ενώ καλεί επίσης και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου να τηρήσει τη δέσμευση που έλαβε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Αθήνα.
Αναλυτικά, η δήλωση του:
«Μετά από 1500 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας και πνευματικής ακτινοβολίας – από την εποχή του Αυτοκράτορα Ιουστινιανού μέχρι σήμερα – οι δικαστικές αρχές της Αιγύπτου έλαβαν την απαράδεκτη απόφαση να κλείσουν τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο όρος Σινά.
Η απόφαση αυτή προσβάλει ευθέως το σκληρό πυρήνα του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας, γκρεμίζει ένα σύμβολο της παγκόσμιας Ορθοδοξίας που άντεξε στους αιώνες στη μέση της ερήμου σε επιδρομές βαρβάρων και αποτέλεσε καταφύγιο των πιστών και υπονομεύει τις σχέσεις της Αιγύπτου με τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό. Αυτή η ανιστόρητη και επιπόλαιη διοικητική απόφαση εκθέτει την Αίγυπτο διεθνώς.
Ελπίζω και εύχομαι η πολιτική ηγεσία της Αιγύπτου να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες και επιδεικνύοντας ιστορική ευθύνη και σεβασμό να πράξει ότι χρειάζεται για την ακύρωση της απαράδεκτης απόφασης.
Θεωρώ ότι είναι χρέος της Ελλάδας να κινητοποιήσει τις Ορθόδοξες χώρες, να ευαισθητοποιήσει τις άλλες Χριστιανικές Εκκλησίες, όπως το νεοεκλεγέντα Πάπα της Ρώμης, να ενημερώσει όλους τους διεθνείς οργανισμούς ενισχύοντας την εκκλησιαστική διπλωματία των Πατριαρχείων, να ζητήσει την παρέμβαση των Ευρωπαϊκών θεσμών και της Αμερικανικής κυβέρνησης και τέλος να παρέμβει η ίδια ευθέως διπλωματικά στην Αιγυπτιακή κυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντας τη σημασία που έχει η διορθωτική της απόφαση, όχι μόνο για τις διμερείς μας σχέσεις αλλά και για τις σχέσεις της Αιγύπτου με τον δημοκρατικό και χριστιανικό κόσμο, ζητώντας να τηρηθεί η δέσμευση που πήρε πρόσφατα στην Αθήνα δημόσια ο Πρόεδρος της Αιγύπτου. Η απαράδεκτη απόφαση πρέπει να ακυρωθεί».