Δημοτικό ακίνητο Ηφαίστου

Καταγγελία εναντίον του Δημάρχου Πετρίδη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ΑΜ-Θ

Ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης με την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής κ. Κλεοπάτρα Στογιαννίδου

Κατατέθηκε από τον δημοσιογράφο Σωτήρη Μπουζάρα και αφορά την καθ’ ομολογία παραβίαση του άρθρου 185 του Ν. 3463/2006 από τον Δήμαρχο Κομοτηνής

Καταγγελία εναντίον του Δημάρχου Κομοτηνής κ. Γιώργου Πετρίδη κατέθεσε την Παρασκευή (10/11) στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ΑΜ-Θ ο δημοσιογράφος και ιδιοκτήτης του rodopinews.gr Σωτήρης Μπουζάρας.

Η καταγγελία αφορά την καθ’ ομολογία παραβίαση του άρθρου 185 του Ν. 3463/2006 από τον Δήμαρχο Κομοτηνής και συγκεκριμένα την παραχώρηση του δημοτικού ακινήτου Ηφαίστου στον Σύλλογο «Η Ειρήνη» χωρίς να προηγείται απόφαση δημοτικού συμβουλίου όπως ορίζει ο νόμος.

Εκτός της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ΑΜ-Θ η ίδια καταγγελία θα κατατεθεί την ερχόμενη Δευτέρα και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης.

Αναλυτικά, στο κείμενο της καταγγελίας αναφέρεται:

«Στην Κομοτηνή, ο δήμαρχος Γιώργος Πετρίδης, με πράξεις τις οποίες ο ίδιος ομολόγησε μπροστά στην κάμερα, φέρεται να διέπραξε ή να συμμετείχε σε παραβίαση του Κώδικα Δήμου και Κοινοτήτων (Ν. 3463/2006 ΦΕΚ Α 114/30.6.2006), άρθρο 185.

Πιο συγκεκριμένα και όπως ο ίδιος ο κος δήμαρχος ομολόγησε, δόθηκε σε πολιτιστικό σύλλογο του συνοικισμού Ηφαιστος Κομοτηνής προς χρήση ακίνητο που βρίσκεται στον ίδιο οικισμό χωρίς να προηγηθούν οι νόμιμες διαδικασίες ενώ αφού πρώτα το ακίνητο επιδιορθώθηκε, άγνωστο από ποιους, επιπλώθηκε και άρχισε να χρησιμοποιείται για τις δραστηριότητες του Συλλόγου, στην συνέχεια το θέμα ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής ως να ψηφίσουν οι δημοτικοί σύμβουλοι.

Η πράξη αυτή εκτός από παράνομη προσβάλει την νοημοσύνη κάθε δημότη της περιοχής και μεταδίδει το μήνυμα πως κάθε τι είναι δυνατόν να συμβεί, ακόμη και εάν αυτό είναι παράνομο, αρκεί να σε στηρίζει κάποιος άνθρωπος που βρίσκεται στην κατάλληλη θέση.

Από όλα τα σχετικά έγγραφα που σας επισυνάπτω (αναφέρομαι σε αυτά αναλυτικά παρακάτω) προκύπτει πως η παραχώρηση του ακινήτου προηγήθηκε κατά πολύ της συζήτησης του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι τα εξής:

– Πότε επακριβώς αποφασίστηκε η παραχώρηση του ακινήτου και ποιοι άλλοι, εκτός από τον δήμαρχο, συνεργάστηκαν σε αυτό;

– Σε ποιο ποσό ανέρχονται οι δαπάνες για την επιδιόρθωση του ακινήτου; (ήταν χρόνια άδειο με πολλές φθορές και ο ίδιος ο δήμαρχος παραδέχεται στο βίντεο πως ο χώρος “εξωραΐστηκε”)

– Ποιος πήρε την απόφαση να δαπανηθούν χρήματα του Δήμου Κομοτηνής για να επιδιορθωθεί το κτίριο;

– Πότε έγινε δημοπρασία για το εν λόγω έργο και ποιος ήταν ο ανάδοχος;

– Πότε δημοσιεύθηκε αυτό στην Διαύγεια;

– Υπάρχει δικαιολόγηση ανάγκης δαπανών και ποιο είναι το σκεπτικό της;

Αν όμως υποθέσουμε πως όλα αυτά δεν έγιναν με δημοπρασία και με ιδιώτη ανάδοχο του έργου και η πλευρά του δημάρχου αναφέρει πως έγιναν από συνεργείο του Δήμου Κομοτηνής, ισχύουν τα ίδια ερωτήματα δηλαδή ποια απόφαση πήρε και πότε ο Δήμος, ποιοι εργάστηκαν στο συνεργείο, με ποιο δικαίωμα στάλθηκαν υπάλληλοι του Δήμου για να εργαστούν δωρεάν για χάρη ενός ιδιωτικού συλλόγου, ποιος πλήρωσε για τα υλικά κ.ο.κ..

Αν πάλι υποθέσουμε πως οι εργασίες έγιναν από τους ανθρώπους του συλλόγου που με παράνομο τρόπο πήραν το ακίνητο εξαιτίας του Δήμου Κομοτηνής, πως μπορεί ο δήμαρχος να αποφασίσει να δώσει τα κλειδιά ενός ακινήτου σε ιδιώτες ΠΡΙΝ να παραχωρηθεί σε αυτούς του ακίνητο και πως ελέγχονται οι εργασίες που έγιναν; Εχουν κάπως ελεγχθεί αυτές οι εργασίες για την νομιμότητά τους; Πληρώθηκαν ένσημα στο ΙΚΑ;

Από τις ημερομηνίες των δημοσιευμάτων που σας επισυνάπτω ως σχετικά έγγραφα προκύπτει αβίαστα πως το ακίνητο δόθηκε προς χρησιμοποίηση και πραγματοποιήθηκαν σε αυτό εργασίες πολύ πριν την συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μάλιστα στα βίντεο που σας επισυνάπτω σε δίσκο ακούγεται ξεκάθαρα ο δήμαρχος Κομοτηνής να αναφέρει πως έτσι ακριβώς έγιναν τα πράγματα ενώ μάλιστα προχωρά ακόμη περισσότερο λέγοντας πως “δεν είναι η πρώτη φορά” που συμβαίνει κάτι ανάλογο.

Σύμφωνα με πληροφορίες μου το όλο εγχείρημα είναι πρωτοβουλία υπηρεσιών του ελληνικού κράτους ώστε να βοηθηθούν τα παιδιά του οικισμού Ηφαιστος να μάθουν την ελληνική (σ.σ.: αν και υπάρχει σχολείο στον οικισμό) και να πάψει το μονοπώλιο του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής στην περιοχή. Αν αυτό αληθεύει, έχω να πω ότι δεν χρειάζονται διάφορες πρωτοβουλίες υπηρεσιών (μυστικών και φανερών) ώστε τα παιδιά ενός οικισμού να μάθουν την γλώσσα της χώρας τους. Αυτό θα έπρεπε να γίνει με μέριμνα του ίδιου του Δήμου σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία. Ομως φαίνεται πως ο ίδιος ο δήμαρχος ΠΕΤΡΙΔΗΣ τόσα χρόνια δεν μερίμνησε σε αυτό. Μόλις λοιπόν του ζητήθηκε να το πράξει, ενώ αρχικά δέχτηκε στην συνέχεια βλέπουμε να ΣΑΜΠΟΤΑΡΕΙ το όλο εγχείρημα φορτώνοντάς το με τόσες παρανομίες ώστε στο τέλος να καταστεί παράνομο και να ακυρωθεί στην πράξη. Η ευθύνη τυχόν αποτυχίας του εγχειρήματος αυτού δεν βαρύνει τους καταγγέλλοντες αλλά τον ίδιο τον δήμαρχο ο ρόλος του οποίου σε αυτή την υπόθεση, ως επικεφαλής δημοτικής παράταξης που έχει απορροφήσει τον “τουρκικό συνδυασμό” που στηρίχθηκε από το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής, είναι τουλάχιστον ύποπτος.

Παρακαλώ να διερευνηθεί η νομιμότητα της πράξης του δημάρχου Κομοτηνής όπως και τυχόν άλλες αντίστοιχες πράξεις στις οποίες ο ίδιος αναφέρεται και να επιδοθούν οι απαραίτητες ευθύνες».

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Το fonirodopis.gr σας ενθαρρύνει να εκφράζετε τις απόψεις σας ελεύθερα, χωρίς καμία λογοκρισία και κανέναν περιορισμό. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι γραμμένα στα ελληνικά (όχι greeklish), να μην είναι υβριστικά και προσβλητικά και να μην παραπέμπουν σε άλλες ιστοσελίδες. Αυτονόητο είναι ότι η ομάδα διαχείρισης ΔΕΝ φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων των αναγνωστών, παρά μόνο για τα άρθρα που αναρτώνται στην ιστοσελίδα.
Επιπλέον, σας ενθαρρύνουμε και σας προτρέπουμε να συμπορευτείτε μαζί μας στη μάχη κατά της διαφθοράς και της αδιαφάνειας. Για οποιαδήποτε αντίστοιχη περίπτωση υποπέσει στην αντίληψη σας, επικοινωνήστε μαζί μας.
Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας.