Δημοτικό ακίνητο Ηφαίστου

Αντιδράσεις για Πετρίδη από παράγοντες της μειονότητας

Κάνουν λόγο για προσπάθεια αλλοίωσης πολιτιστικής κληρονομιάς – «Θα πράξουμε αναλόγως στις επόμενες εκλογές» το μήνυμα προς τον Δήμαρχο

Αντιδράσεις στους κύκλους της μειονότητας προκάλεσε η απόφαση του Δημάρχου Κομοτηνής Γιώργου Πετρίδη να παραχωρήσει στον Σύλλογο «Η Ειρήνη» το δημοτικό ακίνητο στον Ήφαιστο προκειμένου να παρέχονται στα παιδιά του οικισμού μαθήματα ελληνικής γλώσσας και μαθηματικών.

Η παραχώρηση η οποία καταψηφίστηκε, με εξαίρεση τον Τζιχάν Ιμάμογλου, από το σύνολο των μειονοτικών δημοτικών συμβούλων ξεσήκωσε «θύελλα» αντιδράσεων με μειονοτικούς παράγοντες να κάνουν λόγο μέχρι και για «προσπάθεια αλλοίωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς των κατοίκων».

Ο Κιαμήλ Σιτζακεμίν, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης, κάνει λόγο για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» από τον Δήμαρχο Κομοτηνής και αναφέρει:

«Την Πέμπτη (19/10) συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής το θέμα της παραχώρησης του κτιρίου που στέγαζε το δημοτικό ιατρείο Ηφαίστου σε ένα σύλλογο που ιδρύθηκε μόλος φέτος .

Ο σύλλογος Ειρήνη το ζήτησε προκειμένου να το χρησιμοποιήσει για την παροχή μαθημάτων αρχαίας ελληνικής γλώσσας και μαθηματικών σε παιδιά του οικισμού Ηφαίστου.Το ακίνητο αυτό παραχωρήθηκε τελικά για δυο χρόνια στον σύλλογο αυτό.

Ένας δήμαρχος που έχει κλείσει τα παραρτήματα του συλλόγου επιστημόνων της μειονότητας με την αιτιολογία ότι διδάσκονταν μαθήματα τουρκικής γλώσσας σε αυτά , τώρα έρχεται και παραχωρεί δωρεάν ακίνητο του δήμου σε σύλλογο που θα διδάξει λέει αρχαία ελληνικά σε αμιγώς μουσουλμανική συνοικία. 

Η ίδρυση δομών παραπαιδείας με την αρωγή του δήμου Κομοτηνής σε αμιγώς μουσουλμανική συνοικία είναι καθαρά και αδιαμφισβήτητα προσπάθεια αλλοίωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς και της εθνοτικής καταγωγής των κατοίκων αυτών. Μη χειρότερα».

Ο Ιλχάν Ταχσίν, δημοσιογράφος και ιδιοκτήτης της τουρκόφωνης εφημερίδας «Birlik», σημειώνει με τη σειρά του ότι «ο Δήμαρχος έκλεισε τους δικούς μας παιδικούς σταθμούς και άνοιξε ένα “φροντιστήριο” χωρίς απόφαση δημοτικού συμβουλίου. Η μειονότητα το πήρε το μήνυμα και θα πράξει αναλόγως στις επόμενες εκλογές».

Στο «πλευρό» του Δημάρχου ο «Σπάρτακος»

Την στάση των μειονοτικών συμβούλων να καταψηφίσουν την παραχώρηση του δημοτικού ακινήτου κατέκρινε ο «Σπάρτακος» που μιλά για «ψηφοφορία της ντροπής». Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι ο επικεφαλής του «Σπάρτακου», Κώστας Καραΐσκος, καταψήφισε και αυτός την παραχώρηση όμως όπως φαίνεται αυτό έγινε για λόγους εντυπωσιασμού παρά ουσίας.

Αναλυτικά, ο «Σπάρτακος» στην ανακοίνωση του αναφέρει:

«Ένα απίστευτο σκηνικό στήθηκε απόψε στο δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής, από …αλλοδαπό σκηνοθέτη. Σε ένα θέμα που ουδόλως προϊδέαζε για αντιπαράθεση και πάθη, είδαμε να ορθώνεται ένα τείχος ανάμεσα σε πλειονοτικούς και μειονοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων. Για την παραχώρηση χρήσης του παλιού δημοτικού ιατρείου Ηφαίστου σε έναν νεότευκτο σύλλογο των μουσουλμάνων κατοίκων, προκειμένου οι τελευταίοι να κάνουν στα παιδιά τους μαθήματα ελληνικών και ενισχυτικής διδασκαλίας, όλοι – πλην ενός! – οι παρόντες μειονοτικοί σύμβουλοι είπαν ΟΧΙ. Χωρίς ένα αληθινό επιχείρημα, χωρίς κανέναν πραγματικό λόγο, αρνήθηκαν στον σύλλογο «Ειρήνη» το δικαίωμα να μορφώσει καλύτερα τα παιδιά του, επειδή έτσι ήταν προφανώς η «γραμμή». Ούτε κι όταν ο δήμαρχος εξερράγη κατά της υποκρισίας και των μισόλογων του κάθε ξεφτιλισμένου άλλαξε κάτι: οι 9 στους 10 παρόντες μουσουλμάνοι σύμβουλοι είπαν το ντροπιαστικό ΟΧΙ. Μόνη τιμητική εξαίρεση ο Τζιχάν Ιμάμογλου, ένας άνθρωπος έτσι κι αλλιώς ξεχωριστός από κάθε άποψη.

Όσο για εμάς, ως ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είπαμε την θέση μας στην πρωτολογία μας, πως δεν μπορούμε να είμαστε ενάντιοι σε ένα μορφωτικό εγχείρημα μηδενικού κόστους για τον δήμο, ειρωνευτήκαμε την απόλυτη σιγή που έπεσε στην αίθουσα ξαφνικά με το θέμα αυτό και συμφωνήσαμε να περιοριστεί η ισχύς του συμφωνητικού σε δύο αντί για πέντε χρόνια (και βλέπουμε). Όταν ετέθη από τον Αχμέτ Εμρέ το θέμα της ονομαστικής ψηφοφορίας δηλώσαμε ότι εδώ θα ψηφίσουμε ποιοι είμαστε υπέρ της μόρφωσης και της ελληνομάθειας των παιδιών του οικισμού και ποιοι είμαστε εναντίον, για να μην κρυφτεί κανένας πίσω από δικαιολογίες. Και τέλος, ολοκληρώσαμε την ειρωνική μας παρέμβαση κατά την διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας: οι δύο ψήφοι μας από τους τρεις ήταν φυσικά ΝΑΙ, ενώ ο επικεφαλής Κώστας Καραΐσκος δήλωσε ότι ψηφίζει …ΟΧΙ για να σπάσει το «απαρτχάιντ»!

Αναρωτιόμαστε, με τι μούτρα θα βγούνε αύριο στον δρόμο οι «εννέα», έχοντας διχάσει έτσι αναίτια το δημοτικό συμβούλιο, χωρίς μάλιστα καμμία πιθανότητα αλλαγής της απόφασης; Ήταν κάποιο προσκλητήριο όπου έπρεπε να δηλώσουν παρόντες και όλα μετά πάλι σαν να μην έγινε τίποτε; Προφανώς μας έχουν για δεδομένους, αναξιοπρεπείς ή ανόητους κι αυτό πρέπει να μας απασχολήσει».

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Το fonirodopis.gr σας ενθαρρύνει να εκφράζετε τις απόψεις σας ελεύθερα, χωρίς καμία λογοκρισία και κανέναν περιορισμό. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι γραμμένα στα ελληνικά (όχι greeklish), να μην είναι υβριστικά και προσβλητικά και να μην παραπέμπουν σε άλλες ιστοσελίδες. Αυτονόητο είναι ότι η ομάδα διαχείρισης ΔΕΝ φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων των αναγνωστών, παρά μόνο για τα άρθρα που αναρτώνται στην ιστοσελίδα.
Επιπλέον, σας ενθαρρύνουμε και σας προτρέπουμε να συμπορευτείτε μαζί μας στη μάχη κατά της διαφθοράς και της αδιαφάνειας. Για οποιαδήποτε αντίστοιχη περίπτωση υποπέσει στην αντίληψη σας, επικοινωνήστε μαζί μας.
Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας.