Στην Ξάνθη

Από 15 έως 19 Οκτωβρίου το Φεστιβάλ «Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι»

Στην Ξάνθη, την πόλη που γεννήθηκε ο σπουδαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης, Μάνος Χατζιδάκις εδώ και 12 χρόνια, η ΦΕΞ πραγματοποιεί το φεστιβάλ

Φεστιβάλ μουσικής και εκπαιδευτικά προγράμματα διοργανώνει η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης σε συνεργασία με με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, της Ανδριανούπολης και Φιλιππούπολης, αλλά και διακεκριμένων μουσικών και καθηγητών μουσικής, το πλαίσιο των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών της δράσεων.

Στη Ξάνθη, την πόλη που γεννήθηκε ο σπουδαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης, Μάνος Χατζιδάκις εδώ και 12 χρόνια, η ΦΕΞ πραγματοποιεί το Φεστιβάλ «η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι».

Ταξιδεύοντας με τη μουσική του, το Φεστιβάλ έχει ως στόχο τόσο την γνωριμία με το μεγάλο αυτό συνθέτη και άνθρωπο, αλλά και με την ίδια την πόλη.

Στο Φεστιβάλ «η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκη» την καλλιτεχνική υποστήριξη ασκεί επί σειρά ετών ο Καθηγητής Βιολιού του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου Σπύρος Γκικόντης.

Ο Σπύρος Γκικόντης, μέσα από μια εικοσαετή παρουσία στη μουσική σκηνή στην Ελλάδα και σε διάφορες χώρες του εξωτερικού, καταθέτει την καλλιτεχνική εμπειρία του σε μια σειρά συναυλιών, έχοντας σαν έμπνευση και σημείο αναφοράς τον μεγάλο δημιουργό Μάνο Χατζιδάκη.

Επίσης, στα 12 χρόνια της καλλιτεχνικής παρουσίας του στο Φεστιβάλ αυτό, έχει προσφέρει στο κοινό της Ξάνθης ποικίλα σύνολα μουσικής δωματίου. Ιδιαίτερα η Ionian Camerata, ένα μουσικό σύνολο που δημιουργήθηκε από τον ίδιο, πραγματοποίησε αρκετές συναυλίες με έργα μεγάλων συνθετών όπως Μπαχ, Μότσαρτ, Έντβαρντ Γκριγκ, Σκαλκώτα κ.α.

Στο φετινό φεστιβάλ συνεργάζεται με τον συνάδελφό του Καθηγητή Βιολιού Ahmet-Hamdi Zafer και τη μικρή καμεράτα του Trakya University από την Αδριανούπολη. Επίσης, ενώνει τις δυνάμεις του στη σκηνή με την ταλαντούχα φοιτήτριά του στη κατεύθυνση του βιολιού, Στεφανία Σπύρη, σε μια σειρά συναυλιών.

Παράλληλα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για τη μουσική καλλιέργεια των μαθητών της περιφέρειας. Οι εκπαιδευτικές συναντήσεις σε σχολεία της Ξάνθης και της περιφέρειας δίνουν την ευκαιρία στον καλλιτέχνη και καθηγητή Σπύρο Γκικόντη να παρουσιάσει στους μαθητές τον υπέροχο κόσμο της μουσικής, προετοιμάζοντας αυτούς που ανταποκρίνονται για το μεγάλο ταξίδι σε αυτήν με αφετηρία τις πανεπιστημιακές σπουδές.

Πιο αναλυτικά, για το 2017 έχουν προγραμματιστεί οι εξής καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις:

Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017 

Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ

1ο Μέρος Η ταινία «TEN MINUTES MOZART» της Lotte Reiniger, με μουσική «επί σκηνής» με τον Σπύρο Γκικόντη και την Στεφανία Σπύρη. Η ταινία προβάλλεται με την υποστήριξη Goethe Institut.

2ο Μέρος «VIOLIN CONCERT» Σπύρος Γκικόντης και Στεφανία Σπύρη.

Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ Ν. ΞΑΝΘΗΣ Ι

«Μουσικές συναντήσεις στα σχολεία» με τους φοιτητές και καθηγητές των πανεπιστημίων
ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΣΚΕΨΗΣ – (το σπίτι που γεννήθηκε ο Μ. Χατζιδάκις)

«Ιόνιο Πανεπιστήμιο και Trakya University»

Συναυλία με τα μουσικά σύνολα του Trakya University από την Αδριανούπολη και του Ιονίου Πανεπιστήμιου.

Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017 

ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ Ν. ΞΑΝΘΗΣ ΙΙ

«Μουσικές συναντήσεις στα σχολεία» με τους Φοιτητές και καθηγητές των πανεπιστημίων.

ΓΕΝΗΣΕΑ

1ο Μέρος «TEN MINUTES MOZART» με μουσική «επί σκηνής». Με τους Σπύρο Γκικόντη και Στεφανία Σπύρη.
2ο Μέρος «Είμαι Βιολί, είμαι όλοι τους και είμαι ένα… » παράσταση και συναυλία

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017 

ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ Ν. ΞΑΝΘΗΣ ΙΙΙ

«Μουσικές συναντήσεις στα σχολεία» με τους φοιτητές και καθηγητές των πανεπιστημίων.

Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017 

ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ Ν. ΞΑΝΘΗΣ ΙV

«Μουσικές συναντήσεις στα σχολεία» με τους φοιτητές και καθηγητές των πανεπιστημίων.

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΣΚΕΨΗΣ – (το σπίτι που γεννήθηκε ο Μ. Χατζιδάκις)

1ο Μέρος «Είμαι Βιολί, είμαι όλοι τους και είμαι ένα…» Μια παράσταση και συναυλία
2ο Μέρος «Έργα για σόλο και για δύο βιολιά» Με τους Σπύρο Γκικόντη και Στεφανία Σπύρη.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Το fonirodopis.gr σας ενθαρρύνει να εκφράζετε τις απόψεις σας ελεύθερα, χωρίς καμία λογοκρισία και κανέναν περιορισμό. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι γραμμένα στα ελληνικά (όχι greeklish), να μην είναι υβριστικά και προσβλητικά και να μην παραπέμπουν σε άλλες ιστοσελίδες. Αυτονόητο είναι ότι η ομάδα διαχείρισης ΔΕΝ φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων των αναγνωστών, παρά μόνο για τα άρθρα που αναρτώνται στην ιστοσελίδα.
Επιπλέον, σας ενθαρρύνουμε και σας προτρέπουμε να συμπορευτείτε μαζί μας στη μάχη κατά της διαφθοράς και της αδιαφάνειας. Για οποιαδήποτε αντίστοιχη περίπτωση υποπέσει στην αντίληψη σας, επικοινωνήστε μαζί μας.
Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας.