Σύλλογος Κυπρίων Ξάνθης

20 Ιουλίου 1974: 43 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Το μήνυμα του Συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης είναι διαχρονικό: «Δεν ξεχνούμε και συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι την πλήρη δικαίωση του νησιού μας, των νεκρών και των αγνοούμενων μας»

Ο Σύλλογος Κυπρίων Ν. Ξάνθης πιστός στο «καρτερούμεν με πίστη στον αγώνα σε πείσμα των καιρών στην αντοχή του χρόνου» που αναγράφει στο μνημείο που έχει δημιουργήσει στο Άλσος των Αγνοουμένων στα Άβδηρα, συνεχίζει τον αγώνα του, όπως μπορεί, για την πλήρη δικαίωση της Κύπρου.

Θυμάται και τιμά τους νεκρούς και τους αγνοούμενους, του άφρονος πραξικοπήματος της Χούντας των Συνταγματαρχών στις 15 Ιουλίου 1974 και  της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου 1974, που  οδήγησε σε κατάληψη του 37% της κυπριακής γης, το οποίο εδώ και 43 χρόνια τελεί υπό κατοχή. Οι Τούρκοι με την βία, με άγρια εγκλήματα, εν ψυχρώ εκτελέσεις των συλληφθέντων, βιασμούς, καρατομήσεις και βίαιες εκδιώξεις των ελληνοκυπρίων, κατάφεραν την εθνοκάθαρση στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου το οποίο παράνομα και καταχρηστικά, παραβιάζοντας όλες τις διεθνείς συνθήκες αλλά και την ίδια τη συμφωνία εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, εποίκησαν με χιλιάδες κουβαλητούς Τούρκους από την Ανατόλια, αναγκάζοντας ακόμη και αυτούς τους ίδιους τους Τουρκοκύπριους να εγκαταλείψουν το κατεχόμενο τμήμα του νησιού.

Οι εκδηλώσεις μνήμης που διοργανώσαμε περιλάμβαναν: μνημόσυνο στο παρεκκλήσιο του Αγίου Παντελεήμονα στη παραλία Αβδήρων , δέηση στο Άλσος Αγνοουμένων και δεξίωση σε κατάστημα εντός του οικισμού των Αβδήρων. Εξαιρετική η παρουσία τόσο των μελών του συλλόγου Κυπρίων Ν. Ξάνθης όσων και των φίλων Ξανθιωτών ή μη στις εκδηλώσεις μνήμης.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν ακόμη με τη παρουσία τους ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αντώνης Μανδρίτης, ο βουλευτής της Ξάνθης κ. Γρηγόρης Στογιαννίδης, ο δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΡΕΝΟΣΕ Φίλιππος Τσαλίδης, η πολιτευτής της ΝΔ Γεωργία Ανδρέου, ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Ανδρέας Βασιλείου, εκπρόσωπος του στρατηγού του ΔΣΣ, εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης, η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων της Ανατολικής Ρωμυλίας Ευδοκία Παπαχρηστούδη εκπρόσωποι συλλόγων Αποστράτων αξιωματικών στρατού, αστυνομικών, Ποντίων, Μικρασιατών Αρμενίων, ο Πρόεδρος και μέλη της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών, ο Πρόεδρος του Γηροκομείου Ξάνθης και του συλλόγου αιμοδοτών και πλήθος κόσμου.

Ο Σύλλογος Κυπρίων Ξάνθης ευχαριστεί θερμά τον πάτερ Χρήστο, καθώς και τον εκπρόσωπο του Μητροπολίτη τον πατέρα Στυλιανό, ο οποίος μίλησε για την Κύπρο  και τη δική του εμπειρία από την επίσκεψη του στην κατεχόμενη γη μας, εκφράζοντας την πίστη ότι η γη μας δεν μπορεί να μείνει αιχμάλωτη, που τέλεσαν το μνημόσυνο στον ιερό ναό του Αγίου Παντελεήμονα και το τρισάγιο στο Άλσος Αγνοουμένων.

Στο Άλσος Αγνοουμένων η πρόεδρος Ελένη Χατζηγεωργίου, πήρε το λόγο,  ευχαριστώντας τις αρχές, το σεβαστό ιερατείο και το πλήθος κόσμου για την παρουσία τους σ’ αυτή την ημέρα μνήμης στο Άλσος των Αγνοουμένων, εξέφρασε την ελπίδα και την ευχή δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι ο σύλλογος δεν ξεχνάει και ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι την διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου της Κύπρου, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι το θέμα είναι πρωτίστως ανθρωπιστικό και χιλιάδες γονείς έχουν φύγει από τη ζωή με το παράπονο στα χείλη, τι έγιναν τα παιδιά τους.

Η εκδήλωση στο Άλσος Αγνοουμένων έκλεισε με κατάθεση λουλουδιών από το γενικό πρόξενο της Θεσσαλονίκης και όλοι μαζί έψαλλαν τον εθνικό  ύμνο. Στη συνέχεια ο σύλλογος Κυπρίων Ξάνθης, παρέθεσε δεξίωση με καφέ και με εξαιρετικά εδέσματα που δημιούργησαν οι κυρίες του Συλλόγου.

Το μήνυμα του Συλλόγου Κυπρίων είναι διαχρονικό: «Δεν ξεχνούμε και συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι την πλήρη δικαίωση του νησιού μας, των νεκρών και των αγνοούμενων μας».

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Το fonirodopis.gr σας ενθαρρύνει να εκφράζετε τις απόψεις σας ελεύθερα, χωρίς καμία λογοκρισία και κανέναν περιορισμό. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι γραμμένα στα ελληνικά (όχι greeklish), να μην είναι υβριστικά και προσβλητικά και να μην παραπέμπουν σε άλλες ιστοσελίδες. Αυτονόητο είναι ότι η ομάδα διαχείρισης ΔΕΝ φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων των αναγνωστών, παρά μόνο για τα άρθρα που αναρτώνται στην ιστοσελίδα.
Επιπλέον, σας ενθαρρύνουμε και σας προτρέπουμε να συμπορευτείτε μαζί μας στη μάχη κατά της διαφθοράς και της αδιαφάνειας. Για οποιαδήποτε αντίστοιχη περίπτωση υποπέσει στην αντίληψη σας, επικοινωνήστε μαζί μας.
Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας.