Ορεινή Ροδόπη

Οργάνη: Η κακοκαιρία δεν υποχωρεί και τα τρόφιμα τελειώνουν

ΟΡΕΙΝΗ ΡΟΔΟΠΗ

Στα ορεινά της Ροδόπης η χιονόπτωση και οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης δοκιμάζουν τις αντοχές μικρών και μεγάλων – Αγωνία των κατοίκων να μην αρρωστήσει κανείς

Στα ορεινά της Ροδόπης το χιόνι έφερε χαμόγελα στον διψασμένο από την ανομβρία τόπο, αλλά και προβλήματα. Δεκάδες απομακρυσμένοι οικισμοί, με κατοίκους που ζουν συμφιλιωμένα με τη φύση, εδώ και μέρες καλούνται να αντιμετωπίσουν και τα προβλήματα του χιονιά. Στην πλειοψηφία τους κτηνοτρόφοι και καλλιεργητές της γης γνωρίζουν καλά πως αν δεν χιονίσει το χειμώνα, δεν θα έχουν νερό το καλοκαίρι. Έτσι, με ανεξάντλητη υπομονή περιμένουν την εμφάνιση των εκχιονιστικών μηχανημάτων.

Άνω Βυρσίνη, Μυρτίσκη, Ραγάδα, όλοι οι οικισμοί που βρίσκονται πάνω από την Οργάνη αλλά και Κάρδαμος, Κύμη. «Κάθε φορά που ένα εκχιονιστικό μηχάνημα ανοίγει το δρόμο, το χιόνι που πέφτει ασταμάτητα τον κλείνει κι ύστερα πάλι από την αρχή» δηλώνει ορεσίβιος κάτοικος από την Κύμη, το χωριό των Πολυτέκνων, αλλά και των ξενιτεμένων στην Ολλανδία, στη Γερμανία και στο Κατάρ. Στα χρόνια της κρίσης, γυναίκες και παιδιά έμειναν πίσω και περισσότεροι από πενήντα κάτοικοι μετανάστευσαν αναζητώντας εργασία στο εξωτερικό. «Όλη μας η αγωνία είναι μην τύχει κι αρρωστήσει κανείς» δηλώνει πάλι μην κρύβοντας τον προβληματισμό του.

Με μεγάλη αγωνία περνούν τις μέρες και οι κτηνοτρόφοι της Οργάνης αλλά και του Κέχρου. Ίδια η αγωνία και στους κτηνοτρόφους της ορεινής Μύκης, στην Ξάνθη. Αιγοπρόβατα και βοοειδή, την περίοδο του χειμώνα περιμένουν από τους κτηνοτρόφους την τροφή τους και η πρόσβαση στα μαντριά, λόγω του χιονιά, γίνεται μετ’ εμποδίων. Ήδη, δεν είναι λίγοι εκείνοι που παίρνοντας στα σοβαρά τις προβλέψεις της ΕΜΥ φρόντισαν να βρεθούν, μέρες πριν, κοντά στο κοπάδι τους μένοντας στα ποιμνιοστάσια τους. Οι τροφές, όμως, όπως δηλώνει ο κος Χουσεϊν από την Οργάνη «σώνονται και η κακοκαιρία δεν λέει να υποχωρήσει!» Στα ορεινά της Ροδόπης η χιονόπτωση και οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης δοκιμάζουν τις αντοχές μικρών και μεγάλων.

Πηγή: ΕΡΤ Κομοτηνής

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Το fonirodopis.gr σας ενθαρρύνει να εκφράζετε τις απόψεις σας ελεύθερα, χωρίς καμία λογοκρισία και κανέναν περιορισμό. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι γραμμένα στα ελληνικά (όχι greeklish), να μην είναι υβριστικά και προσβλητικά και να μην παραπέμπουν σε άλλες ιστοσελίδες. Αυτονόητο είναι ότι η ομάδα διαχείρισης ΔΕΝ φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων των αναγνωστών, παρά μόνο για τα άρθρα που αναρτώνται στην ιστοσελίδα.
Επιπλέον, σας ενθαρρύνουμε και σας προτρέπουμε να συμπορευτείτε μαζί μας στη μάχη κατά της διαφθοράς και της αδιαφάνειας. Για οποιαδήποτε αντίστοιχη περίπτωση υποπέσει στην αντίληψη σας, επικοινωνήστε μαζί μας.
Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας.