Η έρευνα συνεχίζεται…

Υψώνουν «τείχη» με το πρόσχημα των προσωπικών δεδομένων

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Όταν με μια απλή αίτηση στα Υπουργεία δίνονται στοιχεία για ποινικές υποθέσεις πως είναι δυνατόν στην περιοχή μας να ερμηνεύεται κατά περίπτωση ο νόμος για τα προσωπικά δεδομένα;

Αναγκαστήκαμε, λόγω μήνυσης που υπέβαλαν οι γνωστοί πρωτεργάτες της ΑΜΚΕ, να κινηθούμε προς όλες τις κατευθύνσεις προκειμένου να συγκεντρώσουμε όλα τα στοιχεία που αφορούν την ίδρυση και λειτουργία των δομών  της οργάνωσης αυτής από τη λειτουργία του φροντιστηρίου μέχρι και την υλοποίηση του προγράμματος ίδρυσης και λειτουργίας ιδρύματος πρόνοιας στην ορεινή Ροδόπη.

Είναι μια φυσιολογική αντίδραση η προσπάθεια μας αφού έχοντας έννομο συμφέρον έχουμε το δικαίωμα να έχουμε πρόσβαση σε διάφορες Υπηρεσίες που ασχολήθηκαν με το θέμα. Εκεί δυστυχώς για τη δημοκρατία που υποτίθεται ότι έχουμε στη χώρα αντιμετωπίσαμε την απόλυτη άρνηση των Υπηρεσιών να δώσουν αυτά που ζητούσαμε με τους υπεύθυνους να επικαλούνται το νόμο για τα προσωπικά δεδομένα και να μας οδηγούν στον Εισαγγελέα προκειμένου αυτός να διατάξει την χορήγηση εγγράφων.

Όμως και σε περιπτώσεις που ζητήσαμε από τον αρμόδιο Εισαγγελέα να βοηθήσει αντιμετωπίσαμε μια άλλη τακτική που οδηγούσε την υπόθεση στις «καλένδες». Ζητήσαμε με έγγραφο να δοθεί εντολή στην υπηρεσία δόμησης του Δήμου Κομοτηνής αλλά και στο ΙΚΑ να μας χορηγήσουν στοιχεία για την εκτέλεση των εργασιών και ο αρμόδιος Εισαγγελέας διέταξε προκαταρκτική εξέταση που μεταθέτει την ικανοποίηση του αιτήματος μας στο απώτερο μέλλον. Ύψωσαν «τείχη» στην προσπάθεια ενημέρωσης και αυτό είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει την ηγεσία της Δικαιοσύνης και φυσικά όλους τους πολίτες.

Όταν με μια απλή αίτηση στα Υπουργεία δίνονται στοιχεία για ποινικές υποθέσεις πως είναι δυνατόν στην περιοχή μας να ερμηνεύεται κατά περίπτωση ο νόμος για τα προσωπικά δεδομένα; Να αναφερθούμε στην στάση του Υπουργείου  Παιδείας που απάντησε σε μια απλή αίτηση μας για τη νομιμότητα λειτουργίας του φροντιστηρίου που ίδρυσαν οι ηγέτες της ΑΜΚΕ και λειτουργεί στην Κομοτηνή.

Τέλος πάντων για όλα υπάρχουν λύσεις οπότε στο επόμενο φύλλο μας θα αναφερθούμε με καλύτερο τρόπο στα όσα διαπιστώσαμε από τις έρευνες μας και φυσικά στις προϋποθέσεις που αναφέρει ο νόμος για τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας μονάδων προστασίας παιδιών.

 

Απαραίτητη διευκρίνιση:

Στο αρχικό δημοσίευμα υπήρχε η αναφορά σε «ΜΚΟ» καθώς και σε «παράνομη» λειτουργία φροντιστηρίου. Αν και δεν θεωρούμε πως υπάρχει κάτι το επιλήψιμο ή μεμπτό για τις οργανώσεις που λειτουργούν υπό μορφή «ΜΚΟ» (πχ «Χαμόγελο του Παιδιού») εν τούτοις θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η νομική μορφή της εταιρείας που αναφέρεται στο συγκεκριμένο άρθρο είναι «Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία» (ΑΜΚΕ).

Επιπλέον, αν και έχουμε στην κατοχή μας έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας στο οποίο αναφέρεται ότι το φροντιστήριο λειτουργεί «χωρίς άδεια», θα πρέπει να πούμε για τη συγκεκριμένη περίπτωση ότι βάσει του άρθρου 31 παρ.1 του Ν. 3528/2007 οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν χρειάζονται την έκδοση άδειας ή την εποπτεία οποιασδήποτε Αρχής για την άνευ αμοιβή εργασία τους στα πλαίσια συμμετοχής σε κοινωφελές ίδρυμα.

Για τους παραπάνω λόγους, οι εκ παραδρομής αναφορές διορθώθηκαν και αντικαταστάθηκαν επί του ορθού.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Το fonirodopis.gr σας ενθαρρύνει να εκφράζετε τις απόψεις σας ελεύθερα, χωρίς καμία λογοκρισία και κανέναν περιορισμό. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι γραμμένα στα ελληνικά (όχι greeklish), να μην είναι υβριστικά και προσβλητικά και να μην παραπέμπουν σε άλλες ιστοσελίδες. Αυτονόητο είναι ότι η ομάδα διαχείρισης ΔΕΝ φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων των αναγνωστών, παρά μόνο για τα άρθρα που αναρτώνται στην ιστοσελίδα.
Επιπλέον, σας ενθαρρύνουμε και σας προτρέπουμε να συμπορευτείτε μαζί μας στη μάχη κατά της διαφθοράς και της αδιαφάνειας. Για οποιαδήποτε αντίστοιχη περίπτωση υποπέσει στην αντίληψη σας, επικοινωνήστε μαζί μας.
Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας.